Северна Корея обяви, че няма намерение да възобновява диалога със САЩ. В същото време помощникът на държавния секретар на САЩ Стивън Бигън пристигна в Южна Корея за обсъждане на блокираната ядрена дипломация с КНДР, информира АП.

Корейската централна новинарска агенция (KNCA) цитира висш представител на Министерството на външните работи на тоталитарната държава, който се присмя на "безсмислените" призиви на Южна Корея за възобновяване на диалога между САЩ и КНДР, подчертавайки, че Южна Корея е изгубила ролята си на посредник.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че Бигън, който е специалният представител на президента Доналд Тръмп за Северна Корея, ще обсъди сътрудничество по редица въпроси на срещи тази седмица с представители в Южна Корея и Япония, включително "финално, пълно потвърждаване на ядреното разоръжаване" на КНДР.

Позицията на Пхенян бе публикувана часове преди Бигън да кацне в американска военновъздушна база до Сеул. От американското посолство съобщиха, че Бигън, членове на делегацията му и военният екипаж са тествани за коронавирус в базата и ще тръгнат за Сеул след потвърждение, че резултатите са отрицателни.

През последните месеци КНДР на няколко пъти повтори, че повече няма да подарява подаръци на Тръмп с организиране на срещи на върха, които могат да увеличат външнополитическите му успехи, докато Вашингтон не предложи нещо съществено в замяна.

Още веднъж ще го кажем, че нямаме намерение да се срещаме лице в лице със САЩ, каза висшият представител на Министерството на външните работи на КНДР.

Някои анализатори вярват, че Пхенян избягва сериозни разговори с американците за момента и вместо това се фокусира върху оказване на натиск върху Южна Корея в опит да увеличи шансовете за по-големи отстъпки преди евентуално да се върне на масата за преговори след президентските избори през ноември.

Те поясняват, че КНДР вероятно не иска да прави големи отстъпки или да поема ангажименти, тъй като има вероятност Доналд Тръмп да изгуби изборите през ноември. 

Тръмп и Ким се срещнаха за първи път в Сингапур през 2018 г., което увеличи надеждите за постигане на споразумение Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия. Но втората им среща във Виетнам през 2019 г. се провали, след като Тръмп отхвърли предложението на Ким за демонтиране на основен ядрен комплекс на КНДР в замяна отмяна на някои икономически санкции.