Броят на заразените с новия коронавирус по света вече е надхвърлил 155 000 души, сочат официални данни, обобщени от Франс прес. Над 5 800 от тези хора са починали. Случаи на заразата са регистрирани в 152 държави и територии.

Шестима станаха заразените с коронавирус в Турция. Здравният министър Фахреттин Коджа съобщи, че шестият  случай е бил регистриран в теста на лице, което се е завърнало от религиозно поклонение, така нареченото "умре", в Саудитска Арабия. Умре е религиозен обичай в исляма. Той не е задължителен като хадж (поклонението в Кабе-Мека) и може да се извършва по всяко време на годината от всеки желаещ. Обикновено желаещите да извършат умре посещават Мека в месеците преди хаджа. Един от предишните случаи на позитивен тест също бе на завърнала се от умре туркиня.

Първи смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Словения. Починал е възрастен мъж с хронично заболяване, съобщи националната телевизия. По-рано словенското правителство съобщи за нарастване на потвърдените случаи на заразата в страната до 181.

Втори пациент е починал в Република Ирландия, съобщиха здравните власти. Броят на заразените с вируса в страната се е увеличил до 129.

Нови 10 смъртни случая от коронавируса са били регистрирани във Великобритания, предаде Франс прес, като се позова на властите.  С това общият брой на починалите в страната се удвои за едно денонощие до 21. Починалите са от рисковите групи - възрастни хора или такива със съпътстващи заболявания. Според последните данни, 1140 души в страната са дали положителна проба. Високопоставен представител на здравните власти коментира, че реалният брой на заразените е между 5 и 10 хиляди.