Най-издирваният обвиняем в Хага Ратко Младич от години не е излизал от един апартамент в блок в Нови Белград. Младич поддържа връзка само с един човек, който от време на време му носи храна и лекарства. Това е най-новата информация на сръбската полиция, която тези дни интензивно се проверява, пише сръбският вестник “Прес”.
Сръбските тайни служби са научили, че почти пет години Младич не е излизал от скривалището си. “Той напълно е прекратил всички връзки с външния свят. Не поддържа никаква комуникация нито се семейството си, нито с приятелите си. Има само един човек, който знае къде се намира Младич и този човек от време на време – на 7 или на 10 дни, му носи храна и лекарства”, каза източник на “Прес”, близък до сръбските служби. Според източника блоковете в Нови Белград са “може би най-удобния полигон за укриване в Европа”. “Тези блокове са истинска урбанистична джунгла, в която с години можеш да останеш незабелязан. Повечето сгради имат по няколко входа, съседите много често изобщо не се познават, хората не обръщат внимание един на друг. Ако съществува идеално място за укриване, то това са тези блокове и Младич като опитен войник отлично знае това. Той по-скоро би бил открит в някое село или в крайградски квартал, където всички се познават и всеки нов човек бива веднага забелязан”, казва източникът на вестника.
Сръбските служби са изготвили нова подробна оценка на риска при евентуалното арестуване на Младич. Тази оценка сочи, че са минимални шансовете генералът да бъде арестуван без конфликт с полицията и без жертви. “Психолози, които подробно са анализирали личността на Младич, казват, че е 80% сигурно, че той ще окаже съпротива и ако трябва, ще опита да се самоубие”, предупреждава източникът на ”Прес”. /БЛИЦ