В мрежата се появи видео, на което не пожелали да вървят на сигурна смърт украински военни - бойци от 115-а бригада на ВСУ, са поставени в изолатор, пише украинският информационен сайт strana.today  

Преди няколко дни подразделение на 115-а бригада на ВСУ, намиращо се в Северодонецк разпространи обръщение до президента Володимир Зеленски и главнокомандващия ВС на Украйна Валерий Залужний.

Украинските военни заявиха, че прекратяват да изпълняват дадените им бойни задачи. Причината, по думите на бойците на ВСУ, са липсата на подкрепления и военна техника. 

"Пан президент Зеленски и пан началник генщаба на Украйна Залужний, ние, военнослужещите от 115-а бригада, отказваме да воюваме и напускаме позициите си. Да воюваме без прикрити тилове и при липсата на необходимата огнева подкрепа ние не можем", се казва в обръщението на украинските военни. 

Те също добавят, че командването ги праща на сигурна смърт, и при създалите се условия те отказват да носят военна служба. Това е второто подразделение на 115-а бригада на ВСУ, които изказва своето недоволство на украинския лидер. 

Днес пък стана известно, че бойците от 115-а бригада на ВСУ са били поставени в следствен изолатор. Съдейки по всичко, войниците ги чака местен военен трибунал, който, за съжаление, няма да бъде снизходителен към тях. 

Най-вероятно те ще послужат за пример за назидание на всичките останали кандидати дезертьори.  

 

 

Министерството на вътрешните работи на Украйна обясни защо въоръжените сили на Украйна напуснаха Светлодарск. Защитниците на Украйна се оттеглиха, за да избегнат евентуално обкръжение и значителни загуби, пише obozrevatel.com.

Това стратегическо отстъпление може да не е последното, съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи Виктор Андрусов.

"Нашата армия прилага маневрена отбрана. Това означава, че ние не се съсредоточаваме към конкретни населени места, а се стремим да нанесем максимални загуби на противника, като същевременно пазим силите си.

Това означава, че понякога трябва да се оттеглим от линиите, които не са от стратегическо естество, за да избегнем обкръжаване или значителни загуби, каза Андрусов.

Това е причината за отстъплението на украинските сили от Светлодарск и Мироновски.

Както обясни ръководителят на регионалната военно-гражданска администрация в Донецк Павло Кириленко, врагът успя да обгради Светлодарск от три страни. Имаше опасност от пълно обкръжение. Затова украинските военни се оттеглиха на по-изгодни позиции, където можеха да се прегрупират.

"Правилно е да се каже прегрупиране. Не беше отстъпление, макар, че бойците се изтеглиха назад. Просто така се случи, че три селища, включително Светлодарск, останаха под контрола на руски окупатори“, каза Кириленко. Според него, над 10 хиляди цивилни се намират в руска окупация.

 

 

В Беларус на сайта за обществени поръчки се появи търг за закупуване на 20 000 медальона за военнослужещи, който се провежда от Министерството на отбраната. Съответната информация вече е премахната от портала, но кешът на страницата е запазен, съобщава focus.ua

Медальоните трябва да бъдат изработени от алуминиева сплав, те са маркирани с няколко надписа: "Въоръжени сили на Беларус", серия, номер, кръвна група и резус фактор.

 

 

Журналисти от Беларус разкриват, че такива медальони се използват за идентифициране на мъртвите и се раздават само на войници по договор и офицери от запаса. В същото време самият брой жетони е три пъти по-голям от броя на военнослужещите по договор.

"Към 2019 г. във въоръжените сили на Република Беларус имаше около 25% военнослужещи по договор, тоест плюс или минус 6 хиляди души, а около хиляда души се призовават на договорна служба годишно“, разкриват още те.

Възможно е обаче появата на търга да се обяснява с планове за подмяна на старите медальони, а такова количество да се дължи на желанието за запасяване.

Припомняме, че украинското военно разузнаване установи, че макар беларуските военни да не воюват официално на територията на Украйна, някои от тях са сключили договори с руски частни военни компании. Някои от тях вече са починали, погребенията се проведоха в няколко града на Беларус.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна редовно съобщава, че белоруските войски разполагат допълнителни сили в граничните райони и интензивно извършват разузнаване. За последно подобно съобщение е получено на 23 май.

ЦРУ не лъже, те просто не казват нищо, но не можаха да скрият факта, че две анонимни звезди се появиха на мемориалната стена в сградата на службата за сигурност, предават чуждестранните медии.

Съобщава се, че директорът на ЦРУ Уилям Джоузеф Бърнс е дарил мраморни копия на звездите на семействата на наскоро починали офицери. По този начин американската разузнавателна агенция почита загиналите.

Прави впечатление, че две от звездите бяха добавени почти веднага след освобождението на Мариупол и пълното прочистване на Азовстал. Сега на стената има 139 символа.

"Всяка година се събираме на това свещено място, за да скърбим и да си спомняме“, каза Бърнс. "Ние гледаме тази Мемориална стена, гравирана със саможертва, и почитаме онези служители на Агенцията, които са дали живота си в служба на нашата страна".

 

 

Припомняме, че на 20 май руското министерство на отбраната обяви пълното освобождаване на Азовстал. Общо 2439 бойци се предадоха. Сред тях са командирът на 36-та бригада морска пехота на Волинските въоръжени сили на Украйна, заместник-командирът на Азов с позивна Калина и самият командир на батальона Денис Прокопенко с позивна Радис. Той беше изведен от завода със специална бронирана кола.

 

Превод и редакция: БЛИЦ!