Десетки милиони жители на Северна Америка са изложени на риск от влошено качество на въздуха заради силни горски пожари в Канада, предава БНТ.

Властите в Ню Йорк започват днес да раздават безплатни маски. В телефонен разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо, американският президент Джо Байдън е предложил допълнителна помощ за справяне с горските пожари.

"Опасно" високи стойности са измерени в Ню Йорк и Отава Здравните власти призовават хората да не спортуват на открито и по възможност да сведат до минимум излагането си на стелещия се дим. В Ню Йорк бяха отложени мачове и на закрито от женската Национална баскетболна асоциация. Пренасрочени са и бейзболни срещи. Властите препоръчват носенето на маски Номер 95.

"Нормалният, безопасен индекс за качеството на въздуха е 50. В райони на нашия щат са регистрирани равнища от над 400 през последните 24 часа. Ето защо сме силно разтревожени. Налице е незабевен ефект върху здравето. Дразни очите и носа, има затруднено дишане, кашлица, дори задух. Нашето послание е просто останете на закрито", заяви Кати Хочул, губернатор на щата Ню Йорк.

120 000 вече са евакуирани в Канада, където огънят погълна три милиона и 800 хиляди хектара горски масиви. В страната се очертава най-тежкият сезон на горски пожари в историята, който започна необичайно рано. Климатичните промени допринасят за горещо и сухо време.

Очаква се гъстият дим да се задържи над Ню Йорк и в четвъртък, като има вероятност да достигне и до столицата Вашингтон. Страничен ефект от стелещата се пелена е оцветяването на Слънцето в червено. Прогнозите са въздухът да остане с влошено качество и през почивните дни в края на седмицата.

Видео може да видите ТУК

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук