Президентът на САЩ Джо Байдън е назначил жени на около 56 процента от висшите длъжности в Белия дом. От тях около 36 на сто са с различен расов или етнически произход, според отчет на Белия дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Правителството на Байдън публикува анализа за пола и заплащането на служителите си в рамките на задължителен годишен доклад до Конгреса, в който посочва длъжността и заплатата на всеки служител на Белия дом.

Правителството посочва, че това е "най-многообразната администрация в историята", и че в нея съществува минимална разлика в заплащането на мъжете и жените.

Средната заплата на жените в правителството е 93 752 долара, а на мъжете 94 639 долара, което прави разлика от около 1 процент.

За сравнение през първата година на управлението на правителството на президента Доналд Тръмп разликата е била 37 процента, а на същия етап от това на президента Барак Обама - 16 на сто, сочи анализ на Американския корпоративен институт на заплатите на служителите.

"В съзвучие с ангажираността на президента с многообразието и равенството в заплащането, Белият дом предприе значителни стъпки, за да направи така, че кадровият му състав да отговаря на многообразието в страната и на най-високите стандарти за икономическа и социална справедливост за всички", заяви Белият дом в позиция, придружаваща доклада до Конгреса.

При Байдън общо около 60 на сто от служителите на Белия дом са жени. Жените са около 50,8 процента от американското население според данните от преброяването на населението в САЩ през 2019 г. и представляват 47 на сто от работната сила на страната по данни на Американската служба за трудова статистика.

По време на предизборната си кампания 78-годишният Байдън се опитваше да парира твърденията, че възрастен бял мъж не е правилният човек за президентския пост в момент, когато Щатите се борят с проблеми като расова несправедливост и огромни разлики в заплащането на мъжете и жените, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: dir.bg