Гръцката прокуратура продължава разследването за умишлено предизвикване на пожари. Има арестувани. Все още има незагасени огнища в северната част на страната в близост до Александруполис.

Арести и разпити провеждат гръцките власти за умишлени палежи в страната. От началото на май 119 души са арестувани за причиняване на пожари поради небрежност, 27 за умишлени палежи, съобщи министърът за гражданска защита Василис Кикилиас. Сред задържаните има гърци и чужденци.

Властите разследват информация на местни жители в област Еврос, че трафиканти на мигранти умишлено палят пожари, за да преминат чужденците безпрепятствено на гръцка територия.

Все още е силно пожарното огнище в националния парк Дадия до Александруполис, съобщават огнеборците, които за осми ден се опитват да ограничат пожарния фронт.

На 33 километра северно от града в последните часове гори село. Жителите са евакуирани, но има риск да се подпалят къщите.

Мащабни сили от пожарникари и доброволци са съсредоточени на остров Андрос, където гори гора. Няколко самолета гасят и по въздух. В помощ са френски огнеборци.

За днес Гражданската защита отново отправя предупреждение за пожарен риск в област Еврос, Атика и егейските острови.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук