Повече от половината американци - рекордните 55% - вярват, че нелегалната имиграция представлява критична заплаха за интересите на САЩ, според изследователската фирма Gallup.

„Рекордните 55% от възрастните американци... казват, че големият брой мигранти, идващи нелегално в САЩ, представляват критична заплаха за жизненоважни интереси на САЩ“, пише Галъп. 

Отбелязва се, че сред анкетираните републиканци почти всички - 90% - смятат нелегалните мигранти за заплаха за Съединените щати, сред независимите американци - 54%, сред демократите - 29%.

Според Gallup, близо една трета от анкетираните американци - 28% - наричат ​​имиграцията най-важният проблем, пред който са изправени Съединените щати.

Проучването е проведено по телефона от 1 до 20 февруари сред 1016 американци на 18 и повече години. Допустимата грешка е четири процентни пункта.

Миграционната криза по южната граница на САЩ се изостри отново, след като Върховният съд на САЩ по искане на администрацията разреши премахването на оградата от бодлива тел, която властите в Тексас поставиха по границата с Мексико.

Губернаторът на щата Грег Абът отговори, като обяви "инвазия" и мерки за самозащита поради ситуацията с притока на мигранти. Той подчерта, че държавата ще прилага свои собствени политики, докато федералните власти не успяват да защитят границата.

Републиканските губернатори на 25 американски щата, включително губернаторът на Флорида, обвиниха президента на САЩ Джо Байдън в нежелание да се бори с нелегалната миграция и обявиха своята солидарност с властите в Тексас.

САЩ са свидетели на рекордни нива на нелегална миграция, като граничните служители са регистрирали 302 000 незаконни преминавания на границата миналия декември, най-големият брой за един месец.

 В допълнение, рекорден брой нелегални имигранти са регистрирани през всичките три години, през които Байдън ръководи Съединените щати. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук