Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов каза, че бившият председател на Конституционния съд на Украйна Александър Тупицки е трябвало да участва в легитимацията на избягалия президент Виктор Янукович след руската атака срещу Украйна на 24 февруари.

Това каза той в интервю за Канал 24.

Данилов обясни, че в Украйна започват да се готвят за пълномащабна война срещу Русия от февруари 2021 г., когато първото решение на Съвета за национална сигурност и отбрана засяга бившия шеф на Конституционния съд на Украйна Александър Тупицки.

„Когато първото решение на Съвета за национална сигурност и отбрана се отнасяше до г-н Тупицки, който получи заявление през декември миналата година уж от г-н Янукович, който няма нищо общо с нашата страна през последните 8 години. В Руската федерация, имаше проект за връщане на Янукович чрез съдебна процедура чрез нашите съдилища. Това е доказан факт. Само тези хора, които си затварят очите и нямат желание да се занимават с това сега, не разбират това", каза той.

Данилов отбеляза, че тези съдии трябва да свидетелстват днес пред Службата за сигурност на Украйна.

„Но сега сме на етапа на война и ръцете им все още са къси“, добави секретарят.

Както УНИАН съобщи, в началото на пролетта бившият президент Виктор Янукович, осъден за държавна измяна, беше доведен в Минск, където искаха да го обявят за „президент на Украйна“.

Превод: БЛИЦ