Световните медии публикува секретна директива на ООН, в която се споменава, че организацията е готова да помага във възстановяването на Сирия само след политическа смяна на властта в страната. 

Секретният документ на ООН е с дата 17 октомври и е предназначен за всички структури на организацията, работещи в Сирия. 

"Само след осъществяване на задълбочен и всеобемен политически преход ООН е готова да съдейства за реконструкцията на Сирия", се казва в текста на директивата.

В документа се посочва още, че ООН няма да участва в проектите за възстановяване на сирийската икономика и става дума единствено за хуманитарна помощ за спасяване на човешки животи и обезпечаване на основните потребности на хората след войната.

"Мероприятията за развитие или възстановяване, които излизат извън тези предели, трябва да бъдат отразени в други механизми", се казва в текста. При това приоритетите в оказването на помощ трябва да се основават на потребностите на населението, а не на правителството. 

Според медиите автор на документа е бившият заместник на генералния секретар на ООН по политически въпроси Джефри Фелтман. Той напусна този пост през пролетта на тази година.

За съществуването на секретна директива, забраняваща на подразделенията на ООН да взимат участие във възстановяване на сирийската икономика, съобщи през август външният министър на Русия Сергей Лавров. Той подчерта, че опитите на отделни държави да манипулират секретариата на ООН са недопустими. В изказването си тогава Лавров призова западните партньори да се откажат от намеренията си да използват международните организации "на тъмно".

Превод и редакция: БЛИЦ