Журналистите на Mash, позовавайки се на данни от свои източници, съобщават, че американският безпилотен самолет MQ-9 Reaper, който се разби над Черно море, може да участва в подготовката на нападение срещу пристанището Туапсе.

Съобщава се, че дронът би могъл да извърши разузнаване за последваща атака от украински дронове, особено след като вече бяха направени опити за извършване на атаки срещу този град, след което в пристанището се появи поне една система за противовъздушна отбрана Панцир-С.

„Според нашата информация MQ-9 Reaper е проучвал ситуацията, за да може ВСУ да нанесе удар с морски и въздушни дронове. 

И след това да ги координира за връщане в базата. Нашите научиха за това предварително, корабите на Черноморския флот бяха приведени в бойна готовност и изпратени на рейд. Скоро след това "сушките" бяха вдигнати в небето и „жътварят“ благополучно бе свален“, съобщават журналистите.

По очевидни причини журналистите не разполагат с никакви доказателства, но по-рано такава тактика вече бе използвана в Сирия - след сканиране на въздушното пространство за наличие на системи за противовъздушна отбрана, атаките са извършени с помощта на дронове-камикадзе.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук