Организацията на обединените нации изрази загриженост относно увеличаването на случаите на холера в Йемен, особено в районите на опустошената от войната страна, контролирани от бунтовниците хути, където от октомври насам са починали 75 души, предават световните агенции.

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви пред Съвета за сигурност официалният представител на ООН Едем Восорну, говорейки от името на ръководителя на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

Отбелязвайки, че последната епидемия от холера в Йемен датира от 2019 г., Восорну заяви, че макар реакцията в контролираните от правителството райони да е забавила разпространението на болестта и да е осигурила лечение на засегнатите, районите, управлявани от хути, се нуждаят от помощ.

"От март насам наблюдаваме бързото разпространение на епидемията в районите, контролирани от де факто властите на хутите", каза служителят.

Към 7 април от октомври насам в тези райони са регистрирани над 11 000 предполагаеми случая, както и 75 смъртни случая. За сравнение, в районите, контролирани от правителството, са регистрирани 3200 предполагаеми случая.

"Бързият отговор е от абсолютно решаващо значение. Организацията на обединените нации и нашите хуманитарни партньори работят в тясно сътрудничество със съответните власти за увеличаване на мащаба на реакцията", заяви Восорну, като призова международната общност да предложи пари и доставки.

Планът на ООН за хуманитарна помощ за Йемен за 2024 г., който се оценява на 2,7 милиарда долара, досега е финансиран само на 10 процента.

В страната се наблюдава затишие в боевете, които се водят в Йемен от изтичането на шестмесечното примирие, сключено с посредничеството на ООН през април 2022 г.

Но на фона на войната в Газа между Израел и Хамас, подкрепяните от Иран бунтовници хути извършиха десетки нападения срещу кораби в Червено море или Аденския залив, които според тях имат връзки с Израел.

Бунтовниците твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците.

Специалният пратеник на Организацията на обединените нации за Йемен Ханс Грюндберг заяви пред Съвета, че макар военната ситуация да остава "овладяна" в сравнение с периода преди април 2022 г., на няколко фронтови линии се наблюдава активизиране на военните действия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук