Това, което направи Иран в нощта срещу неделя е безпрецедентно. За пръв път от територията на Ислямска република Иран са изстреляни летателни апарата  – дронове за балистични ракети, които бяха насочени към държавата Израел. Това коментира арабистът професор Владимир Чуков, цитиран от Труд. 

Като сложите тези дронове и балистични ракети за Ирак и от Йемен, отделно от Хизбулла в Иран – специалистите на някои места оценяват, че са около 330 -350, а на други срещаме данни за около 400 летателни апарата.

Всичко това наистина е безпрецедентно като Иран се обоснова и то официално с член 45 от Устава на ООН за нападение на територията на Иран.

Преди около две седмици беше атакувано консулството на Иран в Дамаск, Сирия и там беше убит втория човек иранските Гвардейци на Революцията.

Всъщност, това е безпрецедентна ескалация на напрежението, която до този момент не се беше случвала. Обикновено плацдарм на сблъсъци е Сирия.

Нека да кажем следното – може би между 100-150 атаки годишно има срещу ирански цели в Сирия. Като в края на първата декада на този век имаше атаки срещу ирански ядрени учени пак от Израел.

Това, което обаче видяхме в момента е нещо безпрецедентно и тези събития трябва да бъдат разгледани и оценени в контекста на поставените задачи от Иран.

А именно – на първо място да покаже решимост на собственото си общество от страна на правителството, на собственото си обществено мнение.

Но също така да покаже и на своите проксита, че Иран може да се защитава, че Ислямска република Иран е боеспособна, че армията на Иран е в състояние да накаже нападателя, съгласно законите и актовете на ООН.

Естествено, трябва да кажем обаче, че това, което се случи като военно-стратегическо измерение е категорично в полза на Израел.

И сега нека разгледаме цифрите за ПВО установките и ракетите, които са използвани от Израел и това, което е използвано от Иран, за да изясним измеренията.

Това, което излезе като информация е, че иранските дронове и балистичните ракети са свалени, които струват приблизително половин милиард долара.

Като в прихващането и свалянето са участвали САЩ, Великобритания и Йордания. А това, което е изстреляла Иран, по мои груби изчисления е някъде около един милион долара, дори не съм сигурен, че има и 1 млн. долара.

Нека да поставим акцент и върху факта, че дроновете са от тези – най-евтините, „Шахед“-и, които ние виждаме, че руснаците ги изстрелват в Украйна под името Геран“.

Иран гледа да се докаже като военна сила, но според мен атаката в нощта срещу неделя срещу Израел е по-скоро за някаква вътрешно-политическа консумация, за убеждение на своите собствени граждани.

Повече от очевидно е и положението с разстановката на силите – пълна доминация на Израел и на съюзниците на Израел. 

Йордански самолети са участвали в прехващането на иранските дронове. Йордания не иска да бъде въвличана и не иска да бъде забърквана в ескалация на напрежението.

И още един детайл – в северната част на Йордания има американски бази. Това, което казва Йордания, всъщност е много силно синхронизирано с поведението на американските сили въобще в целия регион – включително в Сирия, включително в Ирак.

Нека да кажем, че две трети от дроновете и балистичните ракети бяха прихванати извън територията на държавата Израел.

Това е огромна помощ, която е оказана на „Железния купол“ от съюзниците.

Накрая отново споменавам, че тези изстреляни ракети, които са от противовъздушната отбрана на Израел са на стойност половин милиард долара и са американски доставки на установки, които се използват за защита на небето на държавата Израел.

Така че, това е Съединените американски щати едно към едно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук