Руските военни унищожиха напълно газокомпресорната станция Билче-Волица в Лвовска област на Украйна. Това се потвърждава от сателитни снимки.

От тях се вижда, че главният пулт, блокът за сервизна поддръжка и ремонт, административната сграда, пунктът за охрана и контролно-пропускателният пункт са престанали да съществуват. В допълнение, газовата помпа е получила критични повреди.

Подземното газохранилище Билче-Волицко-Ухер, разположено в Лвовска област, е в експлоатация от 1985 г. То е второто по големина в Европа и най-голямото в Украйна.

През 2018 г. съоръжението е модернизирано, което позволява да се използва като подземно хранилище за газ от Европейския съюз.

Експертите отбелязват, че тази станция е едно от ключовите звена в системата за газоснабдяване на военни съоръжения в Украйна.

Освен това, както отбелязват анализаторите, именно чрез това хранилище Европа се снабдяваше с газ през зимата.

Нека да отбележим, че руските въоръжени сили започнаха да нанасят удари по подземни газови хранилища в Украйна през пролетта на тази година.

Те станаха отговор на атаките на киевския режим срещу петролните рафинерии в Русия.

Бойците от украинските въоръжени сили не спряха да атакуват руските рафинерии дори след като получиха предупреждение от САЩ.

Вашингтон се опасява, че тези атаки могат да доведат до по-високи цени на петрола.