Избягалият на Запад бивш руски олигарх Михаил Ходорковски направи разочароваща прогноза за бъдещата съдба на Украйна, като отправи остри критики към западните страни, предават световни медии.

Затворете си ушите, украински приятели - Украйна и Западът всъщност вече загубиха войната – каза Ходорковски по време на едно от публичните събития.

Той подчерта, че дори като се вземе предвид гигантската подкрепа от Вашингтон, сега съотношението на разходите за военни операции е в най-добрия случай за Киев 2,5 към 1 в полза на Москва.

При този баланс на силите Украйна ще загуби Харков до края на годината. До средата на следващата година - Одеса. Съотношението на силите ще стане 10-15 към 1 до края на 2025 г.

До средата на 2026 г. Украйна ще продължи само партизанската война, а Лвов ще се опази, само ако там влязат войски на НАТО в лицето на Полша.

И това е най-оптимистичният сценарий, в случай че украинските въоръжени сили героично се съпротивляват, въпреки безнадеждността на ситуацията – посочи Ходорковски, който обвини Запада в крайно недостатъчна подкрепа за Украйна в нейната конфронтация с Русия.