През юни 1995 г. имало сериозно несъгласие в администрацията на САЩ по въпроса как трябва да изглежда политиката на САЩ спрямо Босна и Херцеговина, а според британски документи, които наскоро премахнаха квалификацията за секретност, тогавашният президент на САЩ Бил Клинтън отказвал да се намесва в босненската война, пише македонският "Вечер".

Според документите от юни 1995 г. основният сблъсък в администрацията на САЩ е бил между тогавашния посланик на САЩ в ООН Мадлен Олбрайт, която се застъпвала за по-силен ангажимент на САЩ в Босна, и съветника по националната сигурност на САЩ при президента на САЩ Санди Бергер, който се противопоставил на намесата на САЩ. Документът, разказващ за разговора между британския премиер Джон Мейджър и Клинтън, се позовава на финансирането на Силите за бързо реагиране на ООН, които трябваше да бъдат разположени в БиХ. Темата на дискусията бил опитът на американската администрация и Конгреса да премахне оръжейното ембарго върху бошняците и САЩ да прекъснат финансирането на войските на ООН.

В документа се посочва, че Клинтън иска да плати на ООН и да предотврати вдигането на оръжейното ембарго върху Босна и това е достатъчно на американска позиция, но че той се изправя срещу съпротива в Конгреса.

"Президентът Клинтън ни каза, че членовете на Конгреса са наивни, ако смятат, че е достатъчно да вдигнат оръжейното ембарго и след това всичко да мине спокойно. Би било много лошо САЩ да понесат вината за падането на UNPROFOR. Клинтън се страхуваше, че бошняците се опитват да го примамят да направи точно това, да влезе в Босна с военни ангажименти “, се казва в документа.

Британският премиер Мейджър добави, че е илюзорно, ако босненците очакват САЩ да се бият на място за тях.

„Клинтън отговори, че докато той е президент, босняците няма да успеят. Нито един от нас, нито Великобритания, нито Съединените щати не трябва да участват в босненската война от която и да е страна“, се казва в документа.

Превод: БЛИЦ