Русия загуби един от своите водещи командири на ядрени подводници, след като автомобилът, в който е пътувал, е бил подложен на тежък картечен обстрел в региона на Нагорни Карабах.

Става въпрос за 52-годишния капитан I ранг Иван Ковган, който бе изпратен от Москва в конфликтния район като част от преговорния руски екип за търсене на примирие между Армения и Азербайджан.

Както е известно, Азербайджан завзе спорния регион след двудневна офанзива. Стремежът на Баку да си възвърне контрола над Нагорни Карабах породи опасения, че това би могло да възобнови напрежението и да доведе до ескалация на конфликта.

Войната от 2020 г., която противопостави Азербайджан (подкрепяна от Турция) и Армения (подкрепяна от Русия) доведе тогава до смъртта на повече от 6700 души.

Ковган беше зам.-командир на подводниците от Северния флот на Руската федерация, чиято оперативна база е разположена в Арктика. Заедно с Ковган е загинал и полк. Тагир-Мурод Караев от Сухопътните войски, информира 20minutos. 

Капитан I ранг Иван Ковган загина при тежък картечен обстрел в региона на Нагорни Карабах (Снимка: Министерство на отбраната на Русия)

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук