Границата за присъединяване към най-богатите 400 американци през 2019 г. е 2.1 млрд. доларa. Мултимилиардната бариера не се е променила от миналата година, но все още си остава висока.


Въпреки това 19 души успяват да я прескочат и да попаднат за първи път в класацията на Forbes.

Четирима от новите членове на клуба на най-богатите американци се присъединяват към него в резултат на смърт или развод. Сред тях са Джулия Кох, вдовицата на Дейвид Кох (който почина през август) и бившата съпруга на Джеф Безос - Макензи Безос.

Двама други - Ернест Гарсия Трети и Уилям Лаудер, пък успяват да увеличат състоянието си, работейки за семейния бизнес.

Гарсия, който е най-младият нов член на класацията, започва като инвестиционен анализатор, преди да се присъедини към компанията за продажба на коли втора употреба DriveTime през 2007 г. Пет години по-късно той съосновава Carvana - електронна платформа за покупко-продажба на автомобили, като подразделение на DriveTime.

Тя се отделя през 2017 г. с първично публично предлагане на акции (IPO), а книжата й се представят доста добре. И бащата, и синът вече са част от класацията на най-богатите американци на Forbes.

Останалите 13 души, които са на възраст между 43 и 84 г., дебютират в класацията благодарение на богатството си, което натрупват, започвайки от нулата в индустрии, като отбрана, игри и софтуер.

Най-богатият нов член на класацията тази година е Тим Суийни, чиято компания Epic Games е автор на една от най-популярните игри в света - Fortnite.

Нов в класацията е и дяловият инвеститор Орландо Браво, който е първият милиардер, роден в Пуерто Рико. Той е бивш състезател по тенис на корт, но в крайна сметка се озовава на Уолстрийт.

Някои от новите членове на Forbes 400 имат по-трудно начало. Джей Чаудри, основател на компанията за софтуер в сферата на киберсигурността ZScaler и единствен имигрант в класацията, израства в малко индийско селце в Хималаите, където нямал електричество или течаща вода като дете.

Дългогодишният инвеститор и оптометрик Хърбърт Уъртхайм пък имал дислексия и сериозни проблеми в училище, затова се присъединил към военноморските сили на 17-годишна възраст, след като преди това редовно бягал от училище.

Ето и кои са 19-те най-нови членове на Forbes 400:

Джулия Кох и семейство

Състояние: 41 млрд. долара

Източник: Koch Industries

Кох и трите й деца наследиха 42% дял в Koch Industries от нейния съпруг Дейвид, който почина през август на 79 години. Джулия Кох е от Айова, но през 80-те години се мести в Ню Йорк и работи като асистент на дизайнера Адолфо.

През 1991 г. приятели уреждат сляпа среща между нея и Дейвид Кох, която не минава добре. Двамата се срещат отново шест месеца по-късно и излизат в продължение на пет години, преди да сключат брак през 1996 г.

Макензи Безос

Състояние: 36.1 млрд. долара
Източник: Amazon

Като част от споразумението по развода си с Джеф Безос, Макензи получава една четвърт от дела на му в Amazon, което я направи не само третата най-богата жена в САЩ, но и четвъртата най-богата в света.

Тим Суийни

Състояние: 4.5 млрд. долара
Източник: Видеоигри

Суийни основава компанията за видео игри Epic Games през 1991 г. в дома на родителите си и пуска играта ZZT на 21-годишна възраст. В днешно време над 250 милиона души, основно момчета на възраст между 10 и 25 г., са играли на неговата игра Fortnite от пускането й през 2017 г.

Epic Games генерира 2.4 млрд. долара приходи за 2018 г. Суийни притежава една трета от компанията.

Марго Перо

Състояние: 4.2 млрд. долара
Източник: Компютърни услуги, имоти

Покойният съпруг на Перо - технологичния пионер и кандидат за президент на САЩ Рос Перо, почина през юли на 89-годишна възраст. Двамата се запознават на сляпа среща, докато той е студент във Военноморската академия на САЩ.

Тя дава на съпруга си чек за 1 000 долара, за да основе Electronic Data Systems, която той впоследствие продава на General Motors през 1984 г. за 2.5 млрд. долара.

Нийл Блу и семейство

Състояние: 4.1 млрд. долара
Източник: Отбранителна индустрия

Блу е председател и главен изпълнителен директор на струващата 2.7 млрд. долара компания в сферата на отбранителната индустрия General Atomics. Приходите на компанията за 2018 г. възлизат на 2.7 млрд. длара.

Тя е най-известна с това, че произвежда дроновете Predator. Той и брат му Линдън купуват General Atomics, когато е компания за ядрена енергия през 1986 г.

Джанис Макнеър

Състояние: 4 млрд долара
Източник: Енергетика, спорт

Макнеър е собственик на Хюстън Тексанс, който покойния й съпруг, Боб Макнеър (който почина през 2018 г.), основава през 1999 г., след като плаща 600 млн. долара, за да се сдобие с отбор от НФЛ.

Боб Макнеър натрупва състоянието си основно от Cogen Technologies, която основава в началото на 80-те години, а впоследствие продава на Enron за 1.5 млрд. долара през 1999 г.

Антъни Ууд

Състояние: 3.9 млрд. долара
Източник: Стрийминг технологии

Ууд е основател и главен изпълнителен директор на Roku - технологична компания, която дава възможност на потребителите да стриймват съдържание от Netflix и други доставчици на телеевизорите си. Roku има над 27 милиона клиенти, които през 2018 г. са стриймвали около 24 млрд. часа съдържание.

Джей Чаудри

Състояние: 3.6 млрд. долара
Източник: Софтуер за киберсигурност

Преди да основе софтуерната компания ZScaler през 2008 г., Чаудри създава четири други компании, като всички те впоследствие са придобити. ZScaler, в която Чаудри има 46% дял, стана публична компания през март 2018 г., а оттогава цената на акциите й е нараснала двойно.

Израсналият в Индия Чаудри се казва за първи път на самолет с еднопосочен билет на път за Охайо, преди да започне обучението си в Университета на Синсинати през 1980 г.

Хърбърт Уъртхайм

Състояние: 3.1 млрд. долара
Източник: Инвестиции

В продължение на шест дестилетия оптометрикът от Флорида инвестира печалбите от своята компания Brain Power в акции. Той е най-големият индивидуален акционер в производителя на самолетни части Heico.

Орландо Браво

Състояние: 3 млрд. долара
Източник: дялови инвестиции

Кариерата на Браво на Уолстрийт започва през 1998 г. Сега неговата компания Thoma Bravo е една от най-успешните в сферата на дяловото инвестиране в света, като управлява активи за 39 млрд. долара.

Уилям Лаудер

Състояние: 2.8 млрд. долара
Източник: Estée Lauder

Председателят на Estée Lauder се присъединява към четирима други членове на класацията Forbes 400 от семейството, благодарение на повишението с близо 50% на стойността на козметичния гигант от март насам.

Най-големият син на Леонард Лаудер (номер 25 в класацията) беше главен изпълнителен директор на компанията в периода 2004 – 2009 г.

Питър Гаснър

Състояние: 2.7 млрд. долара
Източник: Софтуер

Гаснър е съосновател и главен изпълнителен директор на Veeva - софтуерна компания, която развива дейност в сферата на биотехнологиите и фармацевтиката. Акциите на Veeva, от която той притежава около 9%, поскъпват с над 50% през последата година.

Ернест Гарсия III

Състояние: 2.3 млрд. долара
Източник: Автомобили втора ръка

Гарсия е главен изпълнителен директор и съосновател на Carvana - електронна платформа за покупко-продажба на автомобили втора ръка. Той основава Carvana през 2012 г. като подразделение на DriveTime - компанията на баща му за продажба на автомобили, която има 138 автокъщи в 26 щата.

Анийл Бусри

Състояние: 2.2 млрд. долара
Източник: Бизнес софтуер

Бусри започва работа като финансов анализатор в Morgan Stanley, след като завършва университета Браун. Впоследствие започва да работи с милиардера Дейв Дъфийлд, а двамата основават Workday - софтуерна компания в сферата на човешките ресурси и финансовия мениджмънт през 2005 г.

Джим Кавана

Състояние: 2.2 млрд. долара
Източник: IT услуги

Кавана основава доставчика на IT услуги World Wide Technology през 1990 г., а сега е главен изпълнителен директор. Преди да се впусне в технологичния сектор, той е олимпийски състезател по футбол, който впоследствие започва да играе професионално. 

Брайън Шет

Състояние: 2.2 млрд. долара
Източник: Инвестиции

Шет съосновава Vista Equity Partners през 2000 г. заедно с милиардера Робърт Ф. Смит. През последното десетилетие Vista е осъществила повече софтуерни придобивания, от който и да било финансов инвеститор. Шет израства в Бостън. Баща му е имигрант от Индия, а майка му е ирландска католичка.

Джефри Гъндлак

Състояние: 2.1 млрд. долара
Източник: Инвестиции

Гъндлак е съсновател на компанията за договорни фондове DoubleLine Capital, която управлява активи за над 140 млрд. долара.

Хенри Лауфър

Състояние: 2.1 млрд. долара
Източник: Хеджфондове

След като преподава математика в университета Стоуни Брук в продължение на две десетилетия, Лауфър се присъединява към хеджфонда Renaissance Technologies през 1992 г. Той заема поста вицепрезидент до 2009 г., когато се оттегля.

Чад Ричисън

Състояние: 2.1 млрд. долара
Source: Обработка на работни заплати

Ричисън, който е бивш старши мениджър в компанията за човешки ресурси ADP, основава компанията за обработка на работни заплати Paycom през 1998 г. Компанията пък излезе на борсата преди пет години. Той е главен изпълнителен директор на Paycom, чиито акции поскъпват с 60% в последната година.