ЕС категорично отхвърля и осъжда анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, се казва в изявление на държавните и правителствени ръководите на Общността.

"Русия поставя глобалната сигурност под заплаха чрез умишлено подкопаване на основания на правила международен ред, нарушаването на правото на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост.

Не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия подготви, като претекст за това поредно нарушение. Тези решения са нищожни и съответно не могат да произведат никакъв правен ефект. Призоваваме всички държави и международни организации да отхвърлят тази незаконна анексия", заявяват европейските лидери.

"ЕС е непоколебим в подкрепата си за Украйна и нейния народ. Тя упражнява законното си право да се отбранява срещу руската агресия, за да възстанови изцяло контрола върху своята територия. Киев има правото да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници", казват още лидерите.

Те допълват, че решимостта на Европа няма да бъде разколебана от ядрените заплахи на Кремъл, военната мобилизация и стратегията на търсенето на фалшиво представяне на украинските територии за руски и предупреждението, че сега войната може да се води на територията на Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук