Иракският вицепрезидент Аяд Алауи заяви днес, че може да се стигне до гражданска война заради контролирания от кюрдите град Киркук, ако не се стигне до решение по преговори за кюрдска независимост. Това предават световните медии.
Алауи заяви, че призовава както кюрдският лидер Масуд Барзани, така и централното правителство в Багдад и подкрепяните от Иран милиции да покажат сдържаност и самообладание при споровете за богатия на петрол град. Киркук беше включен в спорния кюрдски референдум за независимост, който беше произведен миналия месец. Градът с население от различни етноси е под контрола на кюрдски сили от 2014 г., макар че не е част от автономния кюрдски регион в Североизточен Ирак.

Вицепрезидентът предупреди, че Киркук може да стане искрата, която да подпали конфликта в Северен Ирак и добави, че самият той е против кюрдската независимост, уточнява в. Монитор.

Иракският национален съвет за сигурност, под председателството на премиера Хайдер ал Абади, обяви нови санкции, засягащи кюрдския автономен регион, който вече беше изолиран чрез спиране на международните полети, предаде Франс прес. В комюнике на съвета се съобщава, че комисията по финансово разузнаване ще разследва приходите от петрола и кюрдските представители, които може да са си ги присвоили. "Корумпираните ще бъдат разкрити и сумите възстановени", се предупреждава в комюникето.

Освен това иракският съд е сезиран за случая на кюрдски функционери, участвали в организирането на референдум, противоречащ на решенията на федералния съд. На съдът е предаден списък с имена и са взети съдебни мерки срещу тях.

"Бяха предприети и други мерки", се казва в комюникето, без да се съобщават подробности.

Багдад съобщи днес, че се опитва да постави под контрол базираните в Кюрдистан оператори на мобилни услуги и да премести дейността им в иракската столица. Не се уточнява как ще бъде наложено решението.

В Кюрдистан има най-малко две мобилни мрежи.

Иракската парламентарна комисия по сигурност и отбрана поиска от кюрдските милиции пешмерги да предадат на иракската армия джихадистите от групата Ислямска държава, които се предадоха след неотдавнашната битка в Хауиджа, в провинция Киркук. Според водената от САЩ международна коалиция над 1000 джихадисти са се предали на пешмергите, чиито позиции се намират недалеч от града, припомня АФП. Според журналист на в. "Ню Йорк таймс", присъствал на разпитите, джихадистите са обяснили, че са се предали на кюрдските сили с надеждата да получат по-добро отношение, отколкото от шиитските паравоенни формирования.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!