Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който днес пое и изпълнителната власт в страната си, обяви състава на новото правителство. За пръв път Турция ще има вицепрезидент. Той се казва Фуат Октай - инженер по образование, специализирал в САЩ, понастоящем е постоянен секретар на Министерския съвет.
Позициите си в новия кабинет запазват министърът на правосъдието Абдюлхамид Гюл, на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и турският първи дипломат Мевлюд Чавушоглу. Към външното министерство се прехвърля и ресорът "Евроинтеграция". До момента съществуваше отделно министерство на европейските въпроси и ръководителят му беше и главен преговарящ с ЕС.

Досегашният началник на Генералния щаб ген. Хулуси Акар поема военното министерство. Зетят на Реджеп Ердоган и действащ министър на енергетиката Берат Албайрак ще оглави финансовото министерство. На негово място като министър на енергетиката ще работи опитният бюрократ от министерството и негов постоянен секретар Фатих Дьонмез.

Неочакван е изборът на министър на търговията. Рухсар Пекджан е електроинженер, занимава се с частен бизнес, но не е позната сред чуждите инвеститори.

Министрите ще положат клетва утре.Източник: БНР