Републиканците в американския Сенат блокираха финансов пакет, който включва мащабна помощ за Украйна. Те обвързаха приемането на проектозакона със затягане на контрола по границата с Мексико, но компромис не беше постигнат.

Белият дом предупреди, че средствата за Украйна са на привършване. Представители на Киев заявиха, че без нова американска помощ "има много голяма вероятност" войната срещу Русия да бъде загубена.

Законопроектът беше отхвърлен с 51 на 49 гласа. Против гласуваха всички републиканци в 100-членния законодателен орган. За приемането на пакета от помощи са нужни 60 гласа.

Сега предстоят нови преговори с неясен изход преди началото на Коледната ваканция на Конгреса другата седмица. Отхвърленият пакет е в размер на 110 милиарда долара, от които 61 милиарда са за Украйна.

Цялата сума включва и фондове за Израел и помощи за Газа. В замяна на подкрепата си републиканците настояват за допълнителни промени в имиграционната политика и правилата за предоставяне на убежище.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че ще се опита да преодолее кризата като предостави на републиканците възможността да добавят към законопроекта поправка за сигурността на границите.

"Нека не забравяме, че републиканците повдигнаха въпроса за границите, не ние. Отговорността е тяхна. Ако мислят, че въпросът за границите трябва да е част от въпроса за Украйна, нека предложат поправка, която да получи 60 гласа", каза сенатор Чък Шумър.

От началото на руската инвазия в Украйна американският Конгрес вече е отпуснал 110 милиарда долара военна и икономическа помощ на Киев, като парите са почти изхарчени.

Белият дом предупреди, че без ново финансиране доставките на оръжие и оборудване за Украйна ще спрат до края на годината. Президентът Байдън призова Конгреса към неотложни действия по украинската помощ и обвини републиканците, че правят най-големия подарък на Путин.

"Ние сме причината Путин да не надделее напълно над Украйна и да продължи след нея. Казвал съм и преди - ако ние се оттеглим, колко от нашите европейски приятели ще продължат да отделят средства и в какви обеми? Това е прекалено сериозно", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

Дори при пробив в Сената законопроектът трябва да бъде одобрен и в долната Камара на представителите, която е под контрола на републиканците.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук