Началникът на общото командване на щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд заяви, че в момента общува с Белия дом относно възможностите в случай, че правителството на Сирия реши да използва химическо оръжие по време на очакваното си настъпление към провинция Идлиб, контролирана от опозицията, предава Reuters, цитиран от Фокус.

Ген. Дънфорд заяви, че все още не е взето решение от САЩ да се употреби военна сила в случай на употреба на химическо оръжия в Сирия. „Ние поддържаме постоянен диалог с президента, за да го осведомяваме относно плановете ни да предотвратим употребата на химическо оръжие“, посочи той.

„Тръмп очаква да имаме различни възможности за действие и му предаваме развитието им. Сирийският президент Башар Асад е струпал армията си на фронтовите линии в провинция Идлиб – прелюдия за настъпление към последния бастион на сирийската опозиция в страната."

Ген. Дънфорд същевременно не уточни какво да се очаква от Тръмп, ако Сирия използва химическо оръжие. Той също така отказа да коментира дали има разузнавателна информация, че сирийското правителство подготвя употребата на химическо оръжие.