Удар с високо прецизни оръжия по склад с американски и европейски боеприпаси в близост до завода за пътни машини в Кременчук, а детонацията им е предизвикала пожар в близкия търговски център, предаде Reuters (Ройтерс).

Това е версията на руското министерство на отбраната за ракетния удар снощи по Кременчук, когато руска ракета се заби и подпали търговски център в града.

"На 27 юни руски високоточни оръжия от въздуха поразиха хангари с оръжия и боеприпаси от САЩ и европейските страни в град Кременчук, Полтавска област, близо до Кременчукския завод за пътни машини", заяви говорителят на министерството Игор Конашенков на брифинг във вторник.

Според него боеприпасите са били предназначени за снабдяване на украинската армия в Донбас.

Според информацията на руското МО не ракетата е предизвикала пожара в мола, а детонацията на складираните боеприпаси за западни оръжия. Самият търговски център не е функционирал.

Припомняме, по последни данни на украинските власти, в резултат на ракетното нападение в търговския център "Амстор" са загинали най-малко 18 души, 59 са ранени, а други 36 са изчезнали. По време на удара в търговския център "Амстор" са се намирали повече от 1000 души. Цяла нощ продължиха спасителните дейности в напълно разрушения търговски център, макар и надеждата за спасяване на още живи хора да е малка.

Игор Конашенков обявява и че украинските въоръжени сили (ВСУ) търпят критични загуби в резултат на ударите на руската армия.

"Успешните съвместни действия на руските войски и частите на Народната милиция на Донецката и Луганската народна република нанасят критични загуби на ВСУ."

"Слабата подготовка на украинските граждани, мобилизирани за участие в бойни действия, както и ниското ниво на подготовка на чуждестранните наемници все по-често стават причина за "приятелски огън", според Конашенков.

Тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията са ударили 24 контролни пункта, артилерийски и минохвъргачни части в 58 района, както и жива сила и военно оборудване в 304 района.

Конашенков обяви, че руската авиация е нанесла удари по украинските сили в Харков и Харковска област - унищожени са повече от сто украински военнослужещи, сред тях и чуждестранни наемници, както и до 15 бронирани машини и автомобила.

С високо прецизни оръжия са ударени четири украински взвода от реактивни системи за залпов огън "Град" в Ленински, Селидовски и Дзержински район, които са обстрелвали населени места в Донецката народна република, както и два артилерийски взвода в Кировски район на Донецката народна република и Зайчевски район в Николаевска област, докладва Конашенков.