Съединените щати предложили на Турция да купи зенитноракетни комплекси Patriot в опит да отклонят Анкара от плановете ѝ да се сдобие с руския комплекс С-400, съобщи Reuters. Това станало по време на откритото авиационно изложение във Фарнбъроу, Великобритания.
 

Тина Кайданоу, изпълняващ длъжността помощник държавен секретар по въпросите на военнотехническото сътрудничество, заявила по време на изложението във Фарнбъроу, че САЩ се опитват да изложат пред турската страна предимствата от използването на Patriot, в опит да снабдят страната със НАТО-съвместим зенитноракетен комплекс.
 
През 2017 г. Турция сключи договор с Русия за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че стойността на сделката е около $2,5 млрд., а доставките се очакват да стартират през първото тримесечие на 2020 г.
Представители на турското правителство и въоръжени сили, многократно са заявявали, че имат интерес от покупката на ЗРК Patriot, но се оплакваха от много високите цени и липсата на желание в американската страна за технологичен трансфер.
 
САЩ и представители на НАТО многократно предупреждаваха Анкара, че ако руската зенитна система бъде доставена, това сериозно може да урони отбранителните способности на НАТО, тъй като С-400 не може да бъде интегрирана в системата за ПВО на Алианса. В същото време Конгресът на САЩ открито предприе мерки срещу доставката на F-35 за Турция, ако страната не се откаже от С-400.
 
Представители на американското правителство са заявили по време на изложението във Фарнбъроу, че Турция има реален интерес към ЗРК Patriot и активно се работи по постигане на договореност.
 
По публикация в сп. АЕРО