Анкара изразила готовност да придобие американски системи за ПВО. Такова изявление направил по време на визитата си във Вашингтон турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от американски издания.
 

По такъв начин Турция дали да се разбере, че ако Пентагонът склони да им достави най-нови ЗРК, турските военни ще се откажат от идеята да купят аналогични системи от Русия.
 
Чавушоглу напомнил на колегата си Майкъл Помпео, че преди преговорите с Москва за С-400 Анкара изпратила съответно запитване до Вашингтон, но получила отказ. Едва тогава бил потърсен друг вариант.
 
Допреди няколко месеца сделката на Русия и Турция относно продажбата на четири дивизиона С-400 изглеждаше нерушима. Москва дори откри кредитна линия, след което турците внесоха аванс и беше определен краен срок на доставката 2020 г. Общата сума възлизаше на около 2,5 млрд. долара.
 
През март САЩ преминаха към пряк натиск спрямо Анкара да се откаже от руските ракети. Държавният департамент започна да шантажира, че ще откаже да продаде на Турция изтребители F-35, транспортни вертолети и друга техника. Едновременно със заплахите САЩ предложиха на Анкара последна модификация Patriot PAC-3.
 
Според експерти цялата игра на Анкара е с цел да реши „кюрдския въпрос”, като на първо място САЩ да бъдат накарани да спрат подкрепата за кюрдите.
 
Руски експерти отрано предупреждаваха, че сделката за С-400 носи политически характер, тъй като във военнотехнически план турската армия е обвързана със западни технологии и преходът към руски системи би бил нерационална стъпка.
 
Изходът около ситуацията с С-400 обаче ще развърже възможността Москва публично да предефинира отношенията с Анкара и преди всичко в Сирия, където руските ангажименти към турците вече не бяха актуални и им бяха в тежест.
 
Превод и редакция: БЛИЦ