Както БЛИЦ съобщи,  обединената десница, начело с партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони постига убедителна победа на парламентарните избори в Италия,  според прогнозните резултати.

Съюзът, в който освен "Италиански братя", влизат също и "Лига" на Матео Салвини и "Напред, Италия" на Силвио Берлускони, печели между 41 и 45 процента от вота и се очертава страната за първи път да бъде оглавена от жена.

Джорджа Мелони заяви след победата, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ:

"Сега е време да поемем отговорност", каза Мелони, която изглежда ще стане първата жена премиер на Италия. "Това е време, в което, ако искаме да бъдем част от историята, трябва да осъзнаем, че носим отговорност пред милиони хора, които са ни избрали." Тя обеща, че няма да предаде доверието, което избирателите са ѝ гласували.

Припомняме, че Урсула фон дер Лайен вече заплаши италианците с наказание от ЕС, ако десните спечелят и Италия се отклони от "демократичните ценности", с което допълнително увеличи националистическите настроения в страната.

На този фон, в социалната мрежа се разпространяват кадри от вчерашния ден, на които се вижда, как тълпата в Рим сваля знамето на ЕС и го заменя с италианското. Може да се чуе как гражданите скандират: "Италия! Нация! Революция!".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук