Испания предаде първите зенитно-ракетни комплекси "Хок" на Украйна, пише УНИАН.

Испанското правителство подкрепя Украйна, хуманитарната помощ и подкрепата за сигурността ще продължат, съобщава Министерството на отбраната в Telegram с позоваване на неговия ръководител Алексий Резников. Той прие в Одеса министъра на отбраната на Испания Маргарита Роблес. Министрите почетоха паметта на загиналите герои в боевете за Украйна и посетиха украинските войници в болницата.

"Повече от нашите изтребители ще бъдат обучени в Испания. Испания вече предостави първите ни Хоукове", каза Резников.

Както беше съобщено по-рано, първите американски системи за противовъздушна отбрана Hawk пристигнаха в Украйна в началото на ноември.

На 16 ноември, след среща на Контактната група по въпросите на украинската отбрана (Рамщайн-7), министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви, че Испания е обещала да предостави на Украйна още два комплекса „Хок“ и ракети за тях.

Системата за противовъздушна отбрана Hawk е американско оръжие със среден обсег, произведено е за унищожаване на самолети и след завършване е в състояние да прихваща ракети в полет.

Системата за противовъздушна отбрана е приета от Съединените щати през 1960 г., оттогава е подобрена повече от веднъж. През 1994 г. тези комплекси бяха заменени от системи Patriot. Струва си да се отбележи, че системата за противовъздушна отбрана Hawk има максимален обсег на прихващане на целта от 40 км.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук