"Русия няма да спечели войната" - категорични са генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и германският канцлер Олаф Шолц. Двамата разговаряха в Берлин.

"Има спешна необходимост да помогнем на Украйна, включително със системи за противовъздушна отбрана", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Берлин. И още: "Украйна се нуждае от муниции в тази брутална война. Затова Германия и останалите съюзници доставят и водят преговори с производителите на муниции за нови доставки".

Столтенберг коментира и разразилия се спор около предложението на Германия да предостави на съседна Полша ракетни комплекси "Пейтриът", а Полша поиска те да бъдат разположени в Украйна. "Твърде рано е да се правят заключения", заяви Столтенберг. А германският канцлер Олаф Шолц коментира лаконично:

"Нашето предложение към Полша е в сила. Готови сме да укрепим сигурността на Полша като разположим наши ракетни комплекси "Пейтриът". Дискусията по темата не е приключила", заяви Шолц. А Столтенберг добави, че все пак не става дума само за доставка на нови системи, а и за гарантиране, че те разполагат с достатъчно боеприпаси, резервни части и има осигурена поддръжка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук