Живея наблизо, разбрах почти първа какво се случва. Близки ми се обадиха, че е имало престрелка, че вероятно става дума за терористичен акт. Това разказа пред БНТ журналистът Миа Сантова, която живее в района на терористичната атака във Виена.

"Линейките хвърчаха, през цялата нощ се чуваха сирени на полицейски коли. Беше много стресиращо. Не съм спала цяла нощ.

Все още не е ясно кой стои зад атаката. Предполага се, че става въпрос за ислямисти.

Нощ на терор: Джихадисти разстрелват минувачи и полицаи на 6 места в центъра на Виена ВИДЕО
 
Според последни данни, поне един от нападателите все още се издирва. Това вероятно означава, че през целия ден част от центъра и други части на града ще бъдат затворени", разказа още тя. 

"Нещата са сериозни. Операцията беше много мащабна. На границата с Чехия също е имало въоръжени представители на властта.
 
Оказва се, че въпросните терористи около 17 часа вчера са изпратили заплахи в социалните мрежи.

Районът е изключително населен, пълно е със заведения. Не е потвърдено, че става въпрос за атака срещу синагогата", посочи журналистката.
 
"Властите призовават хората да не излизат навън. Мисля да не рискувам и да си остана вкъщи", каза още Сантова. 

"Абсолютно неочакван ужас и терор. Това е най-тежкият ден за Австрия от много време насам", коментира от своя страна журналистът Мартина Шопова, която живее със семейството си в австрийската столицата.

"Виена се възприемаше като един от най-сигурните градове  в света, но ето, че терорът почука и на нашата врата", добави тя.

Вътрешният министър на Австрия е помолил да не се публикуват никакви видеа, тъй като това ще попречи на хода на разследването.  Мартина Шопова уточни, че жилището на терористите е било взривено, а властите вече са вътре и правят огледи. "Не се знае колко човека стоят зад атентата", уточни тя. 

Припомняме, че при терористичната атака в центъра на Виена са били нападнати два ресторанта, синагога и еврейски културен център. Нападателят в синагогата се е самовзривил. Други са използвали огнестрелно оръжие.

Кървав терор във Виена: Терористите са взели и заложници, поне 7 души са убити ВИДЕО

Загинали са трима души. Убит е един от нападателите. Една от жертвите е починала на място, а втората - в болница от раните си. 

Кметът на австрийската столица Майкъл Лудвиг заяви, че жена, ранена от терористите, е издъхнала в болница, съобщава SkyNews.
14 души са ранени. Те са в болница, а състоянието на шестима от тях е тежко. Сред пострадалите е полицай.

По-рано от информационните издания беше съобщено за поне 7 загинали.  


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ