Руските сили обстрелват украинските позиции с артилерия и вчера само в източната част на страната са нанесли почти 400 удара, предаде Ройтерс, като се позова на президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Най-ожесточените сражения, както и преди, са в Донецка област. Въпреки че днес имаше по-малко атаки поради влошаването на времето, интензивността на руския обстрел за съжаление остава изключително висока", каза Зеленски.

"В Луганска област бавно се придвижваме напред с бой. Към момента от началото на деня в източната част на страната има почти 400 артилерийски атаки. Войските последователно и много пресметливо унищожават потенциала на окупаторите", каза той.

В сутрешния доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от УНИАН, се съобщава, че в района на село Сиротино, Луганска област, е разгромена колоната на руските окупационни войски. Информацията за загубите на противника се уточнява.

 

 

"Във временно окупираните територии на Луганска област продължават мерките за принудително преселване на местните жители. По-специално, жителите на Беловодск бяха принудително преселени в град Луганск", отбелязват от Генералния щаб.

"Най-трудните битки сега се водят на Източния фронт. Операцията за освобождаване на Луганска област ще бъде трудна, тъй като руските нашественици успяха да се закрепят в региона и получиха подкрепления от народната милиция на ЛНР", добавят те.

Какво казва Москва

Нощта на 20 срещу 21 ноември в Донбас се оказа неспокойна: Макеевка и Донецк, както и Алчевск в ЛНР бяха обстрелвани от украински бойци. Въоръжените сили на Украйна атакуваха град Алчевск с американската РСЗО HIMARS, съобщават властите на ЛНР.

Що се отнася до Макеевка, жестокият обстрел на сателитния град Донецк продължи почти цяла нощ: последните удари бяха регистрирани в 4:00 часа в района на Червоногвардейски, като в резултат на обстрела гори нефтено депо.

 

 

Горе-долу по същото време - четири часа сутринта - жителите на Донецк и Макеевка усетиха и чуха мощни експлозии в небето - силите за противовъздушна отбрана отблъснаха украинските атаки. В 05:55 от позициите на ВСУ в Красногоровка са изстреляни 7 снаряда с калибър 152 мм по Донецк. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук