Съоснователят на Международния легион във въоръжените сили, французинът Гастон Бесон, е починал, съобщава се на страницата на военния, информира "УНИАН".

Роднините и приятелите на Бесон не уточняват причината за смъртта му. Няма и официална информация, потвърждаваща смъртта му.

В началото на лятото Бесон дава интервю за френските медии, в което обяснява, че е дошъл в Украйна, за да се бори за нейната свобода.

Воювал е в Европа, Азия и Латинска Америка. Той има военен опит, като започва от въздушнодесантните войски и продължава в специалните сили.

Бесон е съобщавал, че търси новобранци сред чужденците. Бесон отказва да се смята за "наемник", тъй като никой не плаща на бойците от батальона.

Украински войници са убили финландския наемник Петри Юхана Вилякайнен, съобщава "УНИАН". Боецът се сражава в Донбас от 2015 година.

Според информацията, наемникът се е сражавал срещу Украйна в състава на военното формирование "Призрак". Финландецът публично е заявявал желанието си да приеме гражданство на "Новорусия", а в родината си има проблеми с полицията и множество дългове.

Вилякайнен е смятан за автор на пропагандната антиукраинска книга "Войната на Вили" (Vilin sota), която се разпространява активно в мрежата от онлайн магазини в цяла Финландия.

Анатолий Щефан "Щирлиц", офицер от украинските въоръжени сили, е заявил, че боецът е ликвидиран, позовавайки се на некролози в социалните мрежи.

Руските въоръжени сили са унищожили две установки на американската система за залпов огън HIMARS в Донецката народна република. Това е заявил генерал-лейтенант Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната, цитиран от световните издания.

"Две установки на американската реактивна система за залпов огън HIMARS бяха унищожени от високоточни ракети на руските военновъздушни сили край село Краматорск в Донецката народна република", заявява той по време на брифинг.

Освен това тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията са успяли да ликвидират команден пункт на украинските войски край селището Весьолое, Херсонска област. Също така са унищожени 62 артилерийски подразделения на огневи позиции, жива сила и военна техника в 153 района.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук