Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще се придържа към церемониалните си задължения и няма да блокира в Конгреса потвърждаването на победата на Джо Байдън въпреки натиска на Доналд Тръмп да му помогне да обърнат загубата. Това съобщиха източници пред "Ройтерс". 

Държавният глава засили натиска върху Пенс да блокира утвърждаването на резултата от президентските избори по време на заседанието на Конгреса днес, за да остане на власт, след като десетки съдебни иска бяха отхвърлени от американския съд.

Пенс, който показа изключителна лоялност към Тръмп по време на четиригодишното хаотично президентство, няма планове да се намеси. Той е казал пред президента на САЩ, че няма властта да го направи, въпреки че подкрепя стремежите на Доналд Тръмп.

Днес Пенс ще председателства съвместно заседание на Конгреса, което ще получи резултатите от Избирателната колегия, които потвърждават победата на Джо Байдън на президентските избори на 3 ноември.

Демократът победи Тръмп с 306 срещу 232 електорални гласа в Избирателната колегия и с повече от 7 милиона гласа на народния вот. Тръмп отказва да призна поражението си.

Американските щати вече потвърдиха резултатите и ролята на Пенс като председател на Сената е да отвори пликовете с резултатите в присъствието на членовете на Камарата на представителите и Сената, пише в Конституцията на САЩ.

Тръмп заяви, че Пенс може да направи повече. Според него вицепрезидентът има властта да отхвърли електорите.

Вицепрезидентът е отбелязал пред американския лидер, че не вярва, че има властта да блокира утвърждаването на резултатите, според източник. "Ню Йорк таймс" първи съобщи за съдържанието на разговора.

По-късно в съобщение Тръмп отрече информацията.

"Вицепрезидентът и аз сме в пълно съгласие, че вицепрезидентът има властта да действа. Нашият вицепрезидент има няколко варианта съгласно Конституцията на САЩ. Той може да не сертифицира резултатите и да ги върне на щатите за промяна и сертифициране", обяви президентът на САЩ.
Но съветници обявиха, че мисленето на вицепрезидента не се е променило.

Около дузина републикански сенатори и десетки републиканци от Камарата на представителите възнамеряват да се обявят против потвърждаването на резултатите от Избирателната колегия. Ходът обаче буквално няма шанс да спре победоносния поход на Байдън.

Настоящи и бивши съветници от Белия дом заявиха, че вицепрезидентът планира да изпълни церемониалните си задължения.

Той ще подкрепи президента, но и ще се придържа към Конституцията, каза бивш представител на Белия дом, който е в редовен контакт с екипа на Пенс.
Според източника ролята на вицепрезидента е да отвори пликовете и да прочете съдържанието в тях.

В понеделник началникът на кабинета на Пенс заяви, че вицепрезидентът ще спази Конституцията и законодателството на САЩ.

В петък назначен от Тръмп съдия отхвърли иск на републиканци Пенс да блокира победата на Байдън.