Съседна Румъния се готви за туристическия сезон. От понеделник отпадат някои ограничения, свръзани с пътуванията и почивките, съобщава БНТ.

Това са последните почивни дни, в които румънците ще се придвижват с декларации. От понеделник ще могат да пътуват свободно, както и да се възползват от курортите.

"От първи юни хората ще могат да ходят на плаж с дистанция от два метра между шезлонгите", обяви президентът на страната Клаус Йоханис.


Задължението да се спазва лична хигиена и социална дистанция обаче остава, защото вирусът не е изчезнал.

Паул Марасоиу, собственик на хотел: Трябва да има правила и за туристите, така че да създадем здравословна, безопасна среда заедно.

Много хотелиери в северната ни съседка отчитат загуби заради месеците изолация. Туроператорите обсъждат мерките, взети в съседните страни, но чакат ясен план от правителството.

Туристическите агенции се надяват, че повечето румънци ще получат своите ваучери за почивка, които компаниите раздават на служителите си, възможно най-скоро.

В Делтата на Дунав има нови правила.

Каталин Тибулеак, туристическа асоциация "Делтата на Дунав": Лодка за 12 души сега ще превозва само шест. Храната ще се сервира или по стаите, или на посочени тераси.

До момента в Румъния са регистрирани 1 240 смъртни случая от КОВИД-19. За последното денонощие заразените са 191. Населението на страната е малко над 19 милиона души.