"Румъния очевидно блокира участието на Австрия в срещите на НАТО. Двама армейски офицери в Брюксел чакат седмици за акредитация си в Алианса. Достъпът им се забавя от Румъния, която е поискала "време за размисъл". Сигурно е, че това е отмъщение за ветото на австрийското федерално правителство за Шенген", пише австрийският Kurier.

На 23 септември Министерството на външните работи във Виена е съобщило, че Румъния е поискала повече време, т.е. удължаване на периода до средата на октомври, за да вземе решение относно доброволното командироване на двама офицери от австрийските въоръжени сили в щаба на НАТО. Доброволното изпращане ще трябва да бъде одобрено от всички 31 съюзници от НАТО, предава "Фокус".

"Връзка с въпроса за присъединяването към Шенген не беше установена", е заявило още външното министерство. То, в координация с Министерството на отбраната, е в тесен контакт с Румъния, за да улесни бързото одобрение.

Румънският министър-председател Марсел Чолаку неотдавна засили натиска върху Австрия и поиска от нея да одобри присъединяването на страната му към Шенген до декември.

Ако Австрия гласува против присъединяването на Румъния към Шенген на една от следващите две срещи на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС, той ще оспори решението пред Съда на Европейския съюз, заяви той според румънската информационна агенция Agerpres.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук