Румъния страда не само от последиците на глобалната финансова криза. Те, за съжаление, се натрупват върху редица стари и все още неразрешени проблеми в една от най-бедните страни в Европейския съюз, се казва в материал на Дойче веле.
Австриецът Бернд Волфнер е собственик на строителна фирма, която доставя части за търговски обекти в Румъния. Основният му проблем е: "Да намеря млади, добре образовани и ангажирани с работата тук сътрудници". В Румъния няма достатъчно квалифицирани работници. Наскоро се появи и още един проблем: "Някои проекти не бяха осъществени заради недостиг на финансови средства", казва Бернд Волфнер.
Банките вече не дават кредити
Това е най-явният признак на финансовата криза в Румъния. Владимир Дончев има малка работилница в малкото градче Джорджу. В нея работят седем души. Фирмата се занимава най-вече със саниране на стари сгради, което все още е печеливш бизнес: "Икономическото положение се влошава. Ние сме свикнали да се сблъскваме с трудности, но това, което сега се случва, ме тревожи силно", казва собственикът на фирма за строителни материали, която засега има поръчки. Нови, обаче, не се появяват.
Мнозина са принудени да затягат коланите
Онези, които могат, пазаруват в съседна България, като например този бизнесмен от Джорджу: "Имам малък магазин в Румъния. В България стоките са с около десет процента по-евтини. В миналото тук пазаруваха много повече румънци. Сега броят им намаля. Аз все още имам полза от това да пазарувам в България. Сиренето например е по-евтино", казва собственикът на магазин в Румъния.
В обществения сектор кризата е отдавна осезаема. 35-годишната Кармен работила доскоро като медицинска сестра в Седмогорието. Само че заплатата не стигала за нищо: "Не виждам смисъл да стоя в Румъния и да работя за двеста евро!", възмущава се Кармен. Така че сега тя е решила да замине за Германия, където ще работи шест месеца като болногледачка. Грижейки се за стари хора, тя ще получава повече от 900 евро.
Австрийският бизнесмен Бернд Волфнер обаче е решил да остане в Румъния. Пазарът, казва той, беше прегрял, сега настъпва закономерното успокояване, което действа оздравително.
Старите болести на управлението
Администрацията в строителния бранш обаче е все още в лошо здравословно състояние и основните й заболявания са две: корупция и лош мениджмънт. Бернд Волфнер се оплаква най-вече от мудната бюрокрация: "Тук румънското правителство трябва да направи нещо, за да опрости процедурите", казва австрийският бизнесмен.
Това според него би било много по-полезно за страната от всички мерки срещу кризата в банковото кредитиране. /БЛИЦ