Главният прокурор на Румъния Кодрута Ковеши поиска днес одобрението на парламента за започване на разследване срещу бившия премиер Адриан Нъстасе и бившия правителствен служител Сербан Михайлеску по обвинения в корупция, съобщи Медиафакс.
Коваши поиска от Камарата на депутатите, чийто член е Нъстасе, да започне процедури по одобряване на разследването срещу високопоставения представител на румънските социалдемократи. Нъстасе е обвинен, че въз основа на предварителна договорка, той е подкрепил кандидатурата и е издал спешна заповед за назначаването на Йон Мелинеску начело на Службата за борба с прането на пари. В замяна Мелинеску трябвало да потули делото срещу съпругата на Нъстасе.
Освен това, главният прокурор е поискал от Сената да одобри разследване срещу сенатора Сербан Михайлеску, обвинен във вземане на подкуп и нарушаване правилата за притежаване на оръжие. Според обвинението, когато Михайлеску бил координиращ министър на Генералния секретариат на правителството, той получил ловни оръжия от личния си съветник. Михайлеску държал оръжията без да има разрешително за тях, пише Медиафакс. /БЛИЦ