Румънското правителство отмени скандалния корупционен закон след най-големите протести в страната след падането на диктатора Николае Чаушеску в края на 1989 г., предаде АФП. Постановлението, което бе обявено на 31 януари, щеше да декриминализира определени корупционни престъпления. То определяше като престъпление, наказуемо със затвор, само злоупотреба с над 200 000 румънски леи (44 000 евро), пише aktualno.com
Протестите започнаха на 22 януари, а участниците им се опасяваха, че след промените в Наказателния кодекс и постановлението за амнистия на свобода ще излязат корумпирани политици, а също опасни престъпници, припомня БГНЕС. Правителството пък обясни своето решение с необходимостта да се разтоварят препълнените затвори. На 4 февруари румънският премиер Сорин Гриндеану в обръщение към нацията посочи, че правителството ще организира обществени консултации по темата за съдебната реформа.

"Указът срещу никого и хората трябва да разберат, че целта ни не беше да се защитим някак от закона. Да мислиш за интереса на страната си, не е капитулация пред опонента, а проява на мъдрост", каза от своя страна Търичану. Междувременно Европейската комисия изрази „сериозна загриженост” от намаляването на наказанията за корупционни престъпления в Румъния, които засяват политическата класа и предупреди да не се върви назад по отношение на корупцията.

„Борбата с корупцията трябва да върви напред, а не да бъде преустановявана. Следим най-новото развитие в Румъния с голяма загриженост”, заявиха в съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и първият му заместник Франс Тимерманс.