Москва предложи на Вашингтон възможността да "спаси" Договора за стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-3) - последното споразумение, все още неразбито от Щатите по ракетно-ядреното въоръжение.


Русия е готова да говори за включването на най-новото „супер-оръжие” в договора, например, хиперзвуковия комплекс “Кинжал”. Какво в отговор може да поиска Москва от американците?

Русия е готова да обсъди възможността за включване на хиперзвуковия комплекс "Кинжал" и подводния дрон с ядрен двигател "Посейдон" в бъдещ Договор за намаляване на настъпателните оръжия. Това заяви в петък заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

„Имаме отворена позиция по въпроса с “Кинжал”, “Буревестник” и “Посейдон” и сме готови да обсъдим тези теми, но в широкия контекст на диалога за стратегическата стабилност, пише "Поглед инфо".

Това означава, че ние от своя страна ще повдигаме въпроси към САЩ, които ни интересуват”, добави Рябков. Той отбеляза, че има „много такива въпроси“.

Заместник-министърът на външните работи спомена и ракетната система с шахтно базиране “Сармат”, и хиперзвуковата ракетна система "Авангард". Според него тези нови системи ще бъдат включени в бъдещия договор, ако документът остане валиден към момента на въвеждане на тези системи в дежурство.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да удължи СТАРТ-3, който изтича през февруари 2021 г., без никакви условия.

В края на ноември Рябков напомни на американските партньори, че Русия е готова да предложи на САЩ удължаване на СТАРТ-3 за петгодишен или по-кратък период, ако САЩ не са готови за петгодишен договор.

Но в същото време заместник-министърът на външните работи заяви, че Вашингтон все още не е направил нито една крачка към обсъждането на договора, въпреки че срокът на СТАРТ-3 изтича след малко повече от две години.

СТАРТ-3 остава единственото ядрено-ракетно споразумение между Съединените щати и Русия, след като САЩ се оттеглиха от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Междувременно, според Рябков, от американска страна „в допълнение към лозунгите и опитите за очерняне на руската политика“, в Русия не се вижда нищо. Позицията на Вашингтон относно съдбата на последното ядрено споразумение с Москва изглежда доста противоречива.

Например, наскоро в Пентагона беше отбелязано, че в момента СТАРТ-3 не съответства с интереса за по-широко споразумение с Русия и Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно заявява, че иска вместо СТАРТ-3 да сключи „голямо споразумение“ за контрол на оръжията с Москва, Пекин „и вероятно с някой друг.“

В същото време обаче заместник-ръководителят на Пентагона по политическите въпроси Джон Руд заяви, че е преждевременно да се говори за край на СТАРТ-3.

Като се има предвид неясната позиция на Вашингтон, Москва предполага, че СТАРТ-3 ще претърпи същата съдба като ДРСМО. Това мнение изрази ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.

Но въпреки предупрежденията на разузнаването, Министерството на външните работи направи крачка към Съединените щати - по този начин човек може да вземе изявлението на Рябков за готовността му да обсъжда каквито и да било ограничения върху „Кинжал“ и „Посейдон“.

Според експерти това трябва да се разбира като покана за сериозно наддаване за удължаването на договора СТАРТ-3, приет през 2010 г.: Москва е готова да разшири договора до най-новите разработки – до споменатия „Кинжал“, за който светът разбра едва миналата година от речта на Владимир Путин.

Но Русия очаква реципрочни стъпки от САЩ.

Член-кореспондентът на Академията за военни науки Александър Бартош смята, че руското ръководство изхожда от напълно естествено желание да предотврати нов кръг на надпревара във въоръжението. "Ето защо Владимир Путин обяви, че сме готови да подновим СТАРТ-3 без никакви условия", смята Бартош.

Според експерта все още не е ясно дали системите „Кинжал“ и „Посейдон“ ще бъдат включени в актуализирания договор, но тъй като попадат в категорията на настъпателните оръжия, именно тези системи предизвикват безпокойство сред американците.

„САЩ също разполагат с доста широк спектър от офанзивни оръжия, които пораждат въпроси. Говорим за системи за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана.

Например, крилати ракети за пускови установки Mk-41, които могат да бъдат поставени в контейнери на системи за противоракетна отбрана, разположени в Полша и Румъния.

Те са инсталирани и на военни кораби, които във всеки момент могат да влязат в зоната, осигурявайки достъпа на морски крилати ракети до много обекти на територията на Русия “, подчерта Бартош.

Възможен отговор на САЩ на подобно руско предложение е формулиран от военния експерт Павел Фелгенхауер.

„Да, Москва вярва, че американските системи за противоракетна отбрана могат да се считат за настъпателни оръжия, но такива системи принадлежат на ДРСМО, а не на СТАРТ-3.

В същото време, от гледна точка на Вашингтон, имаме нови видове оръжия, които не попадат под никакъв договор. Например „Посейдон“ може да се счита за стратегически тип оръжие “, смята Фелгенхауер.

„Що се отнася до възможните мерки за ответен огън от страна на американците: всички техни стратегически оръжия са вече споменати в договора за СТАРТ-3, те не са излезли с нищо ново.

Но има някакво противоречие: американците казват, че напълно спазват квотите за броя на бойните глави, а нашите не са съгласни с това. Вярно е, че този въпрос засяга прилагането на настоящото споразумение, а не неговото разширяване“, продължава експертът.

Американците наистина настояват да обсъдят включването на системите "Кинжал" и "Посейдон" в новия договор, отбеляза Фелгенхауер. „От наша страна готовността за обсъждане на тези въпроси изглежда като отстъпка, но не съществена.

А да обещаеш, както се казва, не означава да се ожениш. Тоест, не е сигурно, че Москва ще се съгласи на включването на тези системи в новия СТАРТ “, добавя експертът. „Но можете да говорите за това, особено ако такива преговори допринасят за разширяването или развитието на ново споразумение. Това е дипломатическа маневра “, смята източникът.

Удължаването на сегашния договор СТАРТ-3 само по себе си е формално нещо, смята Фелгенхауер. „За целта ратифицирането не е необходимо, договорът просто се удължава за пет години. Ще има волята на президентите и съответната размяна на ноти “, подчерта събеседникът.

Но припомняме, че Вашингтон все повече говори за ново споразумение с голям брой участници, сравнително казано, за СТАРТ-4. „Но ако въобще става въпрос за промени или нов договор, ще се наложи ратифициране на споразумението в Сената на САЩ.“

Но като се има предвид вътрешната политическа ситуация в Щатите, това е изключително проблематично, дори нереалистично “, обяснява Фелгенхауер. Подобно мнение за перспективите на СТАРТ-4 споделя и Александър Бартош.

Той отбеляза, че е трудно да се предвиди нещо поради нестабилната ситуация в САЩ, тъй като предизборната кампания е в разгара си там и нивото на противопоставяне на политиката на администрацията на Доналд Тръмп е много високо.

„Трябва да изчакаме със сигурност. В САЩ има много нерешени проблеми, които могат да обърнат ситуацията в отношенията между Русия и САЩ по различни начини “, отбеляза експертът.

Той обаче добави, че консултациите биха били полезни както за Москва, така и за Вашингтон. „Сега трябва да започнем преговори и да обсъдим този проблем, за да видим какво предлагаме и какво предлагат американците“, заключва Бартош.

Превод: В.Сергеев