Руското правителство ще изгони прочута правозащитна активистка. Бившият президент Дмитрий Медведев предупреди, че има координирана кампания от международни организации, която има за цел да сее разделение и недоволство в най-голямата държава в света.

Ванеса Коган, която е директор на проекта Правова инициатива, заяви за британския вестник Гардиън, че руските власти са я известили, че прекратяват разрешението й за пребиваване в страната.

Сега тя има две седмици за да напусне Руската федерация, където живее от вече повече от десет години. Ванеса Коган има две деца с руски гражданин.

Проектът "Правова инициатива" е неправителствена организация, която, казва Коган, предоставя правна помощ на руснаците в случай на предполагаеми нарушения на човешките права.

Тази неправителствена организация не е била особено открита за финансирането си през последните години.

Въпреки това, през 2010 и 2011 година се научава, че тя е била финансирана от холандското правителство и унгарския милиардер Джордж Сорос.

Това се е случило чрез неговата група за натиск "Отворено общество" , която е забранена в Русия и обявена за "нежелана".

Работата на Ванеса Коган се е фокусирала преди всичко върху Севернокавказкия регион, където групата й представлявала хора, които твърдят, че са станали жертви на властите.

Дейността й в предимно мюсюлманската област е довела до напрежение с местните лидери като главата на Чеченската република, Рамзан Кадиров.

Сега заместник-председателят на Съвета за сигурността на Русия, Дмитрий Медведев, който също така беше руски министър-председател, заяви пред репортери в четвъртък, че добре финансирани чуждестранни групи използват мрежи в Русия:

"С цел да влошават вътрешната политическа ситуация в определени региони, включително чрез руски неправителствени групи, с които се асоциират."

Бившият премиер Медведев добави, че тези неправителствени организации, "зависят от интернет медиите".

"Те използват фалшиви причини за пренаписване на събитията от нашата национална история", добави Медведев.

Той заяви, че "има широкомащабна информационна кампания, която се води за да се дискредитира ръководството на специфични територии и федерални субекти".

През ноември Държавната Дума дебатира ново законодателство, което ще разшири дефиницията на чуждестранни агенти.

По този начин ще се позволи класификацията да се прилага не само срещу неправителствени и медийни организации, но също така и срещу обикновени граждани.

През 2018 година Съединените щати арестуваха руската граджанка Мария Бутина, твърдейки, че тя е чуждестранен агент, опериращ от името на Москва.

Властите заявиха, че тя се била инфилтрирала в консервативно клоянщи организации, за да промотира по-добрите отношения между Вашингтон и Кремъл.

Мария Бутина изкара пет месеца в затвора, част от тях при строга изолация, преди да бъде депортирана обратно в Русия.