Руското министерство на отбраната днес съобщи, че неговите сили са унищожили произведена от САЩ радарна станция близо до източния украински град Золоте, предадоха Ройтерс, цитирани от БТА.

САЩ и други съюзници от НАТО доставят все по-тежки оръжия, за да помогнат на Украйна да се защити от руските сили, които навлязоха през февруари, припомня агенцията.

Руските военни са прeхванали четири ракети „Ураган“, изстреляни от украинската армия към град Херсон, съобщи ръководителят на гражданско-военната администрация на Херсонска област Владимир Салдо. Той зае поста на 26 април, след като руските сили установиха контрол над Херсон.

Салдо каза, че това показва "подлостта на тези, които дават такива заповеди на военните" в празничен ден като днешния, когато много хора са по улиците на Херсон.

"Да стреляш по мирен град, по цивилни граждани, с каква цел, за да им попречиш да празнуват Деня на победата? В града няма военни цели", посочи той.

Припомняме, че по-рано днес украинските военни съобщиха, че четири ракети, изстреляни от контролирания от Русия Кримски полуостров,  са ударили района на Одеса в Южна Украйна. Те не дадоха други подробности, посочва Ройтерс.

"Руските нашественици обстрелват центъра на Славянск, все още не са ясни нанесените щети". Това съобщи председателят на Славянската градска военно-гражданска администрация Вадим Лях във Фейсбук. 

 

 

Лях призова гражданите да не пренебрегват сигналите за въздушни нападения. Той припомни също, че снимки и видеозаписи от резултатите от вражеските обстрели не могат да бъдат публикувани.

В Краматорск удари от боен самолет бяха нанесени на територията на завода "Енергомашспецстал", където са разположени въоръжените сили на Украйна.