Резолюцията на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в космоса, внесена от САЩ и Япония, не беше приета от Съвета за сигурност на ООН поради наложеното от Русия вето, съобщават ДПА и Ройтерс.

Проекторезолюцията получи 13 от общо 15 гласа в най-високопоставения орган на ООН. Китай се въздържа, Русия се обяви против.

Проекторезолюцията призоваваше всички държави, особено тези с голям космически потенциал, "да допринасят активно за постигането на целта за мирно използване на космическото пространство и за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство и да се въздържат от действия, противоречащи на тази цел и на съответните съществуващи договори, в интерес на поддържането на международния мир и сигурност и насърчаването на международното сътрудничество".

През февруари няколко големи американски медии съобщиха за констатации относно опитите на Русия да разработи противоспътниково ядрено оръжие, базирано в космоса, което би могло да представлява заплаха за националната и международната сигурност.

Резолюцията също така потвърждава задължението на всички държави, които са страни по нея, да спазват изцяло Договора за космическото пространство, "включително да не извеждат в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение, да не инсталират такива оръжия на небесни тела и да не разполагат такива оръжия в космическото пространство по какъвто и да е друг начин".

Тя подчерта тежките последици, които биха могли да възникнат в резултат на детонация на ядрено оръжие или използване на друг вид оръжие за масово унищожение в космическото пространство.

Представителката на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че подобна детонация може да унищожи хиляди сателити, управлявани от държави и компании по целия свят, "и да унищожи жизненоважните комуникационни, научни, метеорологични, селскостопански, търговски услуги и услуги за национална сигурност, от които всички ние зависим".

Отбелязва се, че преди гласуването постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя е заявил, че документът има за цел да задълбочи разделението между членовете на Съвета за сигурност на ООН.

Руската федерация и Китай предложиха изменение на проекторезолюцията, което предвиждаше мерки за предотвратяване на всички видове оръжия в космоса, но то беше отхвърлено от Съвета за сигурност.

Одобряването на американско-японския проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно ядрените оръжия в космоса е щяло да даде на САЩ свобода на действие по въпросите на международната сигурност, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Приемането на резолюция, съдържаща такива разпоредби, би създало негативен прецедент, подкопаващ дейността не само на Съвета за сигурност на ООН, но и на съответните форуми, включително Първия комитет на Общото събрание на ООН, Конференцията по разоръжаването и Комитета на ООН по космическото пространство.

Одобряването на проекта би дало на САЩ практически пълна свобода на действие да легитимират по този начин всякакви разбирания относно международната сигурност и стратегическата стабилност, които са в интерес на Съединените щати", подчерта говорителката.