Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван с убедително мнозинство, информира Ройтерс. Законодателството ще бъде изпратено на президента на САЩ Джо Байдън за подпис. Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против".

Помощта бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна.

Той предвижда помощ за Киев в размер на 60,84 милиарда долара, с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия.

Засега обаче американците не са уточнили какво точно ще прехвърлят на украинците, ограничавайки се с неясни формулировки.

Освен това мнозина във Вашингтон искат украинските въоръжени сили да получат тактически управляеми ракети ATACMS за наземни пускови установки M270 MLRS и M142 HIMARS и техните аналози.

Световните медии се опитаха да разберат как това може да повлияе на по-нататъшния ход на военните действия. Създадени са и съответните инфографики. Трябва да се отбележи, че американските власти, въпреки натиска на яростните русофоби, категорично се обявяват против използването на оръжия, доставени на Украйна, срещу цели дълбоко в територията на Русия, т.е. в границите от 1991-2013 г.

Дори Байдън си запази правото да откаже да прехвърли ATACMS в Киев, ако смята, че това противоречи на националните интереси.

В момента украинските въоръжени сили обстрелват териториите на руските Херсонска и Запорожка области, ДНР и ЛНР, както и части от Крим с боеприпаси с по-малък обсег.

Прехвърлянето на боеприпаси с голям обсег може да създаде много проблеми за Русия, включително да позволи на украинските въоръжени сили да навредят на празничния сезон не само в Крим, но и в значителна част от Северен Кавказ.

Участъци от Югоизточната и Севернокавказката железница могат да бъдат в обсега на въоръжените сили на Украйна, което ще навреди на логистиката на руските въоръжени сили, както и на цивилните товарни и пътнически превози до Черноморското крайбрежие.

Под реална заплаха ще бъдат Кримският мост, много градове и важни обекти в европейската част на Русия.

Според анализатор и журналист Юрий Баранчик Москва трябва да повлияе на случващото се сега, и то не върху Украйна, а върху Запада.

Всеки отговор, като например атаки срещу украинската промишлена и енергийна инфраструктура, с изключение на атаки срещу териториите на страните от НАТО, по тяхната инфраструктура, няма да има необходимото въздействие в „центровете за вземане на решения“, за да се ограничи ескалацията, смятат в Москва.