Първи робот гид още това лято ще развежда посетители в Държавния музей по архитектура "А.В. Щусев" в Москва, предадоха ТАСС и БТА. "Човекоподобният робот Алантим със сензорен екран на гърдите си ще разказва за архитектурата на московското метро на изложбата "Московско метро - подземен паметник на архитектурата". Роботът ще може също да разменя реплики с посетители в музея и да се шегува", се казва в информация, качена на сайта на кметството в Москва. 
Планирани са две екскурзии с участието на Алантим, като първата ще е на 14 юли, оповестиха от музея. Електронният екскурзовод ще разкаже на посетителите за експонатите в изложбата - за проектите за метростанции, които са дело на известни архитекти, за уникални снимки и документи от колекцията на музея. Подробности за екскурзиите скоро ще се появят на сайта на музея. 
 
Освен това посетителите ще могат да разговарят с робота гид. Взаимодействието с човека ще е в зависимост от социалната група, към която той принадлежи - ако Алантим вижда пред себе си представителка на нежния пол, ще й разкаже за архитектурното оформление на станциите, докато с мъже ще обсъжда техническите аспекти на строителните работи. "В паметта на Алантим има над 40 000 фрази. Роботът може да запомни имената на онези, с които се запознава, а също да разпознава лица, да определи пола и възрастта на даден човек", поясниха от Московския технологичен институт.