Русия е уведомила САЩ за плановете си да проведе годишни учения на своите ядрени сили. Това съобщи американското правителство, което според Вашингтон намалява риска от погрешни преценки в момент на "безразсъдна" руска ядрена реторика, информира Ройтерс.

САЩ заявиха, че очакват Русия да извърши тестови изстрелвания на ракети по време на ежегодните си учения "Гром" на стратегическите си ядрени сили, като отбелязват, че в миналото Москва е изстрелвала междуконтинентални балистични ракети.

Съгласно новия Договора СТАРТ Русия е задължена да предостави предварително уведомяване за такива изстрелвания на ракети, посочват американски  представители.

"САЩ бяха уведомени и както сме подчертавали и преди, това е рутинно годишно учение на Русия", заяви говорителят на американските ВВС бригаден генерал Патрик Райдър на брифинг.

Райдър отказа да предостави повече подробности.

Ученията представляват потенциално предизвикателство за САЩ и техните съюзници, след като руският президент Владимир Путин открито заплаши да използва ядрени оръжия, за да защити Русия на фона на неуспехите в инвазията в Украйна.

Русия също така отправи обвинения в Съвета за сигурност на ООН, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия - твърдение, категорично отхвърлено от западните и украински официални лица като дезинформация и претекст за ескалация на войната.

Руската федерация планира да проведе ядрени учения "Гръм-2022", които трябва да се проведат след подобни събития на Северноатлантическия алианс. За това пише и изданието Defense Express. По време на учението може да бъдат изстреляни ракети от подводни ракетоносци, балистични междуконтинентални ракети, както и да се тества комплексът „Сармат“.

Според журналисти Кремъл иска да проведе учението Thunder-2022 след завършването на учението за ядрено възпиране Steadfast Noon, което е в ход от 17 до 30 октомври.

Руското военно учение вероятно ще се насочи повече към тестване на междуконтинентални балистични ракети. Въпреки това, както предупреждават журналистите, има голяма вероятност за изстрелване на крилати ракети срещу Украйна по време на ядрената тренировка, отбелязва украинското издание focus.ua.

"Става дума за пускове от три подводни ракети-носители, хиперзвукови ракети, балистични междуконтинентални ракети с наземно базиране, пускове от стратегически самолети, както и тестов пуск на РС-28 Сармат. Имайки предвид списъка на силите и средствата, северната част на Руската федерация ще се превърне в ключова зона за тестване.

Всяко изстрелване не означава използването на ядрено оръжие, а тестването му в атмосферата, космоса и под водата е забранено от договора от 1963 г. и оттогава СССР, и след това Руската федерация, са го спазвали", уточнява Defense Express.

Западни представители изразиха увереност в своите способност да различат руското учение от каквато и да било стъпка от страна на Путин да изпълни ядрените си заплахи.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс подчерта важността на спазване на изискването за  уведомяване за такива учения.

"Докато Русия се занимава с непровокирана агресия и безразсъдна ядрена реторика, тези мерки за уведомяване гарантират, че няма да бъдем изненадани и намаляват рисковете от погрешно възприемане", заяви Прайс.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук