Общоизвестни са материалите и официалните снимки от конференцията в Ялта през 1945 година, заснети в Ливадийския дворец, в която участваха лидерите на СССР, САЩ и Великобритания, тоест Сталин, Рузвелт и Чърчил. 


Но високопоставените гости са пристигнали със самолет, а той е могъл да се приземи в Крим едва в Севастопол. 
 


И именно тези снимки (от многото), документирали, как и кой е посрещал Рузвелт и Чърчил и техните обкръжения в града герой, който е бил освободен от фашистите няма и година по-рано преди това знаково събитие, са били дълго време държани под грифа "строго секретно".  

 

В навечерието на 75-та годишнина от Кримската среща (4-11 февруари 1945 година) засекретените снимки бяга публикувани от руското Министерство на отбраната, ставайки достояние на обществото. 

Трябва да се каже, че появявайки се в мрежата, снимките веднага предизвикаха вниманието на милиони хора по света, което говори само за едно: историята на Втората световна война интересува много жители на нашата планета, особено европейските и американците.  

 

Както виждаме на тези стари снимки, чуждестранната делегация в Севастопол е посрещната от руски дипломати и военни начело с министъра на външните работи на СССР В. Молотов. 

Пристигналата чуждестранна делегация живо се интересува от Севастопол, оглежда изоставената от германците техника, а също отдава почит на английските войници, загинали по време на Кримската война в средата на XIX век, посещавайки британското гробище, Малахов курган и други исторически паметници. 

 

 

 

В същото време американски и съветски матроси се срещат "на своя" територия, тоест на руския крайцер, а след това в Дома на флота, където е била проведена приятелска конференция и банкет.  

 

 

Обърнете внимание, че съветските матроси седят до афроамерикански военнослужещи от  ВМФ. Това е доста смела и показателна снимка за онова време, когато в САЩ военноморския флот е бил расово сегрегиран.