Руски специалисти работят върху разширяването на обхвата на полета на свръхзвукови крилати ракети "Оникс" с морско и наземно базиране, съобщават руските медии, позовавайки се на източник, близък до Министерството на отбраната на Русия.

Очаква се обхватът на полета на свръхзвуковата "Оникс" да бъде увеличен до 1000 км, посочи източникът.

По-рано беше съобщено, че създадената от Русия нова пускова установка за хиперзвукова ракета "Циркон" ще е съвместима и със свръхзвуковите ракети "Оникс", изстрелвани както от ракетни системи за брегова отбрана "Бастион", така и от кораби и подводници.

По данни на производителя понастоящем експортната модификация "Оникс" (ракета "Яхонт") има максимален оперативен обсег от 300 км. Ракетата може да ускори до 2,5 пъти скоростта на звука на голяма надморска височина и да носи 250 кг конвенционална бойна глава.

Руските ракети "Оникс", разработени от Научно-производственото машиностроително дружество в Реутов (част от Корпорация "Тактически ракети"), многократно са били използвани за нанасяне на удари по наземни цели на терористите в Сирия и в специалната военна операция в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук