Кораб на Кралския военноморски флот на Великобритания и подводница на ВМС на Русия влязоха в „близък контакт“, което едва не доведе до катастрофа, пишат американските медии, позовавайки се на британското министерство на отбраната.

Инцидентът е станал през 2020 г. в Северния Атлантик. Твърди се, че фрегатата е преследвала неназована руска подводница и я е ударила с тегленото зад него оборудване. Днес това е рядкост, но през годините на Студената война подобни инциденти се случват доста често.

Разминаха се „на косъм“

Както разказват британските медии, фрегатата на Кралския флот Тип 23 Northumberland /Нортъмбърланд/ е патрулирала във водите на около 300 километра от бреговете на Шотландия в края на 2020 г. На борда е имало снимачен екип на Канал 5, който снима документален филм за ежедневието на военните моряци.

В някакъв момент на снимките в кадъра попадат перископ и комуникационна антена, които се появяват от водата. На кораба е обявена тревога - паралелно с курса му се е движила неизвестна подводница. Във видеото се чуват думите на командира: „Ако бяха изплували и екипажът се беше показал навън, бихме могли да разгледаме лицата им в детайли“.

Мистериозната подводница изчезва под водата. Противоподводният хеликоптер Merlin веднага излита в небето, но екипажът му не успява да види нищо повече.

По-късно се оказва, че подводницата, избягвайки преследването, е извършила рязка маневра и буквално е размазала теглената на буксир антена /НАС/ на хидро-локационния комплекс /ГЛК/ на Нортъмбърланд.

По правило властите на западните страни не коментират подобни инциденти. Този обаче е заснет на видео. Британското министерство на отбраната трябваше да признае инцидента: „В края на 2020 г. фрегата Нортъмбърланд удари неизвестна руска подводница с теглената от него антена“.

Мисията беше отменена, корабът отиде до пристанището, за да смени антената. Британските медии веднага забелязаха, че фрегатата се върна в базата предсрочно. Журналисти твърдят, че подводницата също е могла да бъде повредена, но руското министерство на отбраната не съобщи нищо за това.

Ловът на антени

Тегленето на антена е един от малкото начини за откриване на подводница под вода. Устройството ви позволява да фиксирате „акустичния подпис“ на кораба. Грубо казано – да го чуеш.

Поставянето на свръхчувствително оборудване върху самия кораб е безполезно - то ще бъде заглушено от шума на двигателите. В СССР, САЩ и други страни стигнаха до общо решение: сензорите трябва да са отвън и на разстояние.

Самата антена е тънка тръба, напълнена с микрофони. Корабът я влачи на кабел. Естествено, по време на Студената война техническите характеристики на такова оборудване бяха изключително интересни за враждуващите страни.

И СССР, и САЩ се опитваха неправомерно да завладеят вражеската HAC антена и след като я проучат, да разберат как най-добре да се скрият от нея.

През август 1982 г. военноморските сили на НАТО извършват операция „Барманка“. Британската ядрена подводница HMS Conqueror, потопила аржентински крайцер във Фолклендската война през май същата година, пое по следите на съветски разузнавателен кораб, маскиран като полски риболовен траулер. Корабът имаше най-новия модел теглена антена.

Преди да излязат в морето, американски специалисти монтират на подводницата специални резачки за тел, с помощта на които успяват да отрежат кабела и да откраднат ценното оборудване. Когато атомната подводница достига базата, антената е доставена в Съединените щати с военнотранспортни самолети.

Година по-късно съветският флот взема реванш. През октомври 1983 г. атомната подводница К-324 от проект 671RTM "Щука" проследява американската фрегата от клас Бронщайн Макклой в Саргасово море.

Моряците разчитали параметрите на секретния комплекс за откриване на подводници ТАСС и малко се поувлекли. Маневрирайки под кърмата на фрегатата, K-324 случайно нави кабела на антената около витлото. Наложи се да изплува.

Скоро два американски разрушителя пристигат на мястото и ескортират съветската лодка в продължение на десет дни, опитвайки се да си възвърнат свръхсекретната антена.

Дори са обмисляли да вземат подводницата на абордаж. За да предотвратят залавянето на атомната подводница, екипажът я минира. За щастие, съветският кораб "Алдан" обаче пристига навреме и изтегля на буксир К-324 до Хавана. И оттам антената незабавно е изпратена в СССР.

Противоподводният флот

Северният Атлантически океан през втората половина на 20-ти век постоянно е бил арена за игра на "котка и мишка" между кораби на НАТО и съветски подводници. Сега, очевидно, всичко се връща на своите места.

През 2018 г. Пентагонът възроди Втория флот, който противодейства на съветските подводници в Атлантическия океан по време на Студената война. Първата постоянна оперативна група, „Хрътка“ /Greyhound/, беше сформирана през септември 2021 г.

Тя включва есминците Donald Cook и Thomas Hadner от клас Arley Burke. По думите на контраадмирал Брендън Маклейн, командир на надводните сили на ВМС на САЩ в Атлантика, тези кораби са специализирани в лов на подводници. По-късно към групата се присъединяват разрушителите The Sullivans, Cole и Gravely.

Четири кораба ще работят едновременно, а петият през това време ще преминава ремонти и техническо обслужване. Освен това, в зависимост от задачата, „Хрътката“ може да бъде подсилвана с многоцелеви атомни подводници или патрулни самолети. Така формиращата се група ще достигне оперативна готовност до юли 2022 г.

Съединените щати признават, че Русия се е научила как да строи наистина тихи подводници, които са изключително трудни за откриване: ядрените от клас Ясен и дизел-електрическите Варшавянка. Преди две години вицеадмирал Андрю Уди Луис обяви, че Пентагонът е загубил контрол над Атлантическия океан.

Съгласно неговото мнение, Москва използва техника с "по-смъртоносни оръжейни системи", поради което подготовката на ВМС за операциите става все по-трудна. А извън главната военноморска база в Атлантическия океан американските моряци вече не се чувстват в безопасност.

Андрей Коц