„Свободната сирийска армия” (FSA) откри „втори фронт” против сирийската армия в Югозападен Идлиб и се обозначи с присъединяването си към джихадистката коалиция начело с групировката „Хайят Тахрир аш-Шам”. FSA се надявала това да остане незабелязано за Дамаск и за руските ВВС и да няма съответни последствия. Не стана така, цялата мощ на руската авиация им се стовари нощем като възмездие.

По-миналата нощ (срещу 8 февруари) щабовете и складовете с боеприпаси на FSA в град Маарат ал-Нуман в Идлиб били подложени на масирани атаки от руската авиация. С точни удари са унищожени два командни центъра на „Свободната армия на Идлиб”. Убити са главатарят на подразделенията за ПВО Мохамад Абу Наджиб и още 13 ислямисти.
 


Унищожен е и голям склад за ракети за РСЗО „Град”, артилерийски снаряди и друго снаряжение на „Нусрите”, 4 пикапа със зенитни артилерийски установки. Възникналият пожар спрял едва след като детонирали всички боеприпаси.
 
Сутринта вчера, когато джихадистите мислили, че вече кошмарът е отминал, се стоварил удар в град Мишмишан по оръжейни складове и казарми на терористите от „Ислямската партия на Туркестан”, разположени в местно училище и диспансер. Силните взривове разнесли на парчета всички обекти на радикалните ислямисти. Групировката останала без боеприпаси, което неизбежно ще намали тяхната активност.
 
Превод и редакция: БЛИЦ