Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент) на заседание във вторник прие резолюция за незабавно изпращане до президента на Руската федерация на призив за необходимостта от признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), пише Труд бг.

Съответното решение е взето чрез гласуване.

Документът, представен от депутатите от фракцията "Единна Русия" Виктор Водолацки и Артем Туров, който първо предвижда консултации с руското външно министерство, беше разгледан заедно с проекторезолюция на фракцията на Комунистическата партия, която предвижда незабавно изпращане на призив от Държавната дума до президента на Руската федерация с искане за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР.

Проектът на комунистите спечели най-много гласове - 351, а инициативата на фракцията на парламентарното мнозинство - 310.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви на пленарната сесия, че резолюцията на Държавната дума до президента ще бъде незабавно подписана и изпратена на държавния глава.

На 14 февруари депутатите от Единна Русия Виктор Водолацки и Артем Туров внесоха в Държавната дума проект за резолюция на Камарата за необходимостта от признаване на самопровъзгласилите се републики в Донбас.

Същият пакет документи съдържаше проект за обръщение до президента, който беше внесен в Камарата още през януари от депутати комунисти начело с лидера на партията Генадий Зюганов.